Kablosuz özgürlük

Güncelleme Tarihi:

Kablosuz özgürlük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2004 19:14

Bilgiye her ortamda ulaşmayı sağlayan, verimliliği artıran ve hareket serbestliği getiren kablosuz internet, son yılların gözde teknolojileri arasında yerini aldı. Kablosuz internet sayesinde kafede, havaalanında, toplantı odasında, otelde, parkta internette sörf yapmak artık çok kolay. Çalışanlar kablolardan kurtularak özgürleşti. Bağımsız araştırma şirketleri kablosuz teknoloji servislerinden elde edilen gelirlerin 2006'da üç milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Dünyada her gün milyonlarca insan iletişim, işlerini yürütmek, borsayı, haberleri takip etmek, eğitim, alışveriş yapmak gibi değişik nedenlerle interneti kullanıyor. Artık 'online' olmak iş hayatının ve günlük hayatın bir parçası. Bu durum internet bağlantısından uzaklaşmayı daha da zorlaştırıyor. Çünkü internetten uzak geçen her dakika, işle ilgili bir ayrıntıyı, bir e-postayı, gelişmeyi atlamak riskini taşıyor.

Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan 'kablosuz internet' teknolojileri her an, her yerde internete erişmeyi olanaklı hale getirdiği için bir hayli ilgi görüyor. Kablosuz internet sayesinde insanlar artık havaalanı, toplantı odası, kafe, otel, park gibi yerlerde de internete erişebiliyor.

Hareket serbestliği sağlayarak hayatı kolaylaştıran kablosuz internetin geçmişi üç yıl öncesine dayanıyor.

KABLOLUNUN TAMAMLAYICISI

Türkçesi 'kablosuz sadakat' olan wireless fidelity (Wi-Fi) teknolojisi sayesinde internet kablolardan kurtuldu. Bu teknoloji, açık ve kapalı alanlarda kullanıcıların herhangi bir kablo bağlantısı olmadan internete erişmelerini olanaklı hale getirdi.

Çalışanlarına mobilite kazandırmak isteyen şirketler de kablosuz internet teknolojilerine yatırım yapıyor. Her an her yerde şirket kaynaklarına ulaşabilen çalışanlar, hızla mobilleşerek kablolardan kurtuluyor. Kablosuz teknoloji, bilgiye her ortamda ulaşmayı sağlaması açısından son yıllarda gözde hale geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Infonet Bilgi Teknolojileri Limited şirketi yönetim kurulu başkanı Doç. Dr. Kemal Cılız, kablosuz internet uygulamasının altyapısında ethernetin bulunduğunu söylüyor. Kablosuz internetin ofis içi uygulamalarda yıllardır kullanıldığını ancak son yıllarda maliyetinin düşmesi sonucu yaygınlaştığını belirten Cılız şunları söylüyor:

‘‘İnternet bağlantısı için işyerlerine kablo çekmek yerine alıcı-verici cihaz ünitesi konuluyor. Kablolu internet daha uygun fiyatlı ancak kablosuz internet mobiliteyi sağlıyor. Bina içi uygulamalarda dizüstü bilgisayarınızla istediğiniz yerde çalışabiliyorsunuz.‘‘

Cisco Systems Teknoloji Çözümleri Uzmanı Murat Özdemir, kablosuz internetin kablolu internetin tamamlayıcısı olduğunu kaydederek, kullanıcıya mobilite getirmesinin şirketlerde verimliliği artırdığına değiniyor. Özdemir, kablosuz internetin hem iş, hem de günlük hayatımızda değişimleri beraberinde getireceğini düşünüyor. Kablosuz internet altyapılarını sağladıkları şirketlerde her hafta çalışanların iki saat daha fazla çalıştığı tespit edilmiş.

Kablosuz internet nedir?

Kablosuz internetin ortaya çıkış noktası, ofis ortamında iki bilgisayar arasında iletişimi sağlayan bir protokol olan ethernete dayanıyor. Bu uygulamanın kablosuz duruma getirilmiş hali kablosuz internet olarak adlandırılıyor. Bu teknoloji, açık ve kapalı alanlarda kullanıcıların herhangi bir kablo bağlantısı olmadan internete erişmelerini olanaklı hale getirdi. Uygulamada 'hotspot' denilen internet baz istasyonları kullanılıyor. Radyo frekansıyla kapsama alanındaki bilgisayarların internete bağlanmasına olanak sağlıyor.

2006'da hedef üç milyar dolar

Bağımsız araştırma şirketleri Avrupa'da üç bin olan gezgin internet erişim noktasının 2006'da 18 bine ulaşacağını öngörüyor. Kablosuz teknoloji servislerinden elde edilen gelirlerin ise yine 2006'da üç milyar dolara çıkması bekleniyor.

İnternet servis sağlayıcı şirketi olan Koç.net'in Network ve Güvenlik Servisleri Grup Müdürü Abdulkadir Üçüncü, kablosuz internet için oteller ve turizm şirketlerinden kendilerine yoğun talep geldiğini ifade ediyor. Türkiye'de bazı şirketlerde kablosuz internet uygulamasına geçildiğini, Koç Grubu şirketlerinde grup bünyesindeki e-dönüşüm projesi kapsamında bütün şirketlerde kablosuz internetin yaygınlaştırılması için çalışıldığını belirtiyor. Üçüncü, dizüstü bilgisayarların da kablosuz internet teknolojilerine göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor:

‘‘2002'de dizüstü bigisayarların yüzde 5'i kablosuz internet destekliydi. Bu tarz dizüstü bilgisayarlarda internete bağlanmak için kablosuz internet kartı takılmasına gerek yok. Dizüstü bilgisayarlarda bu oran 2003'te yüzde 35'e çıktı. Dünyada çalışanların yüzde 20'si zamanlarını işyeri dışında geçiriyor. Bu oran her yıl artıyor. Son yıllarda dizüstü bilgisayar kullanımı PC'ye göre artış gösteriyor.’’

Açık alanlarda yaygınlaşıyor

Kablosuz internetin bina içi uygulamaları yanında herkese açık ortamlarda da yaygınlaştırılması için bütün dünyada çalışmalara hız verildi. New York, Londra ve Paris gibi dünya metropollerinde havaalanı, kafe, metro gibi açık alanlarda internete erişim oranları hızla artıyor. Türkiye'de de bu anlamda ilk uygulama Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirildi. İGDAŞ, Koç.net ve Cisco Systems ortaklaşa çalıştığı proje ile geçtiğimiz yıl eylül ayında halka açık kablosuz internet erişimi hizmete sokuldu. Türkiye'de İstanbul Atatürk Havalimanı ve pek çok otel ve konferans merkezi olmak üzere 50 noktada ortak kullanıma açık kablosuz internet erişim merkezi bulunuyor. Bu mekanlarda internetten yararlanmak isteyenler kablosuz internete uygun dizüstü bilgisayarlarla online olarak işlerini hallediyor. İstiklal Caddesi dışındaki uygulamalarda internet servis sağlayıcının belirlediği bir ücret ödeniyor. Bu ücret kullanıcıların kredi kartından tahsil ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!