Kabine, ekonomiyi görüştü

Güncelleme Tarihi:

Kabine, ekonomiyi görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2001 00:00


Bakanlar Kurulu, bu hafta da ekonomi ağırlıklı bir gündemle toplandı. Altı gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, IMF ve Dünya Bankası'ndan gelen kredilerin yanısıra, kamu sözleşmelerinde gelinen son durum değerlendirildi.

Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığındaki toplantı, Başbakanlık Merkez Binası'nda saat 11:00'de başlayan toplantı 2 saat 40 dakika sürdü. Toplantının ardından Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Tunca Toskay, toplantının gündemine ilişkin bir açıklama yaptı.

CASA FACİALARI ARAŞTIRILIYOR

Toskay, toplantıda ilk olarak, Casa uçağı kazalarının ele alındığını ifade ederek, ''Hükümetimiz şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileklerini iletmektedir. Kaza sebebiyle hükümetin büyük üzüntüsünü ifade ediyorum'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 2 adet, TAİ'de test aşamasında olan 1 adet CASA uçağının düşmesiyle ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu bildiren Toskay, Çakmakoğlu'nun konunun bütün yönleriyle incelenmesi ve araştırılması için talimat verildiğini ifade ettiğini söyledi.

Toskay, Çakmakoğlu'nun araştırma sonucu ile ilgili olarak hükümetin bilgilendirileceğini ve sonuca göre de gerekli bütün işlemlerin yapılacağını söylediğini belirtti.

KREDİLERİN GERİ ÖDEME TAKVİMLERİ

Devlet Bakanı Tunca Toskay, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Bakanlar Kurulu toplantısında, IMF ve Dünya Bankası'nın onayladığı anlaşma hakkında kısaca bilgi sunduğunu söyledi.

Bakan Toskay, Bakan Derviş'in ''Türkiye'ye verilmesi kabul edilen kredinin 14.6 milyar dolarının IMF tarafından, 3.3 milyar dolarının daDünya Bankası'ndan olmak üzere, toplam olarak 17.9 milyar dolarlık bir yardımın geleceğini'' ifade ettiğini belirtti. Bakan Toskay, şöyle dedi:

''IMF kredilerinin vadesinin 18 ay ile 5 yıl, Dünya Bankası kredisinin vadesinin 10 ile 17 yıl olacağı, kredinin faizinin ortalama libor artı 2 civarında olduğu ifade edildi. Piyasaların olumlu tepkisive faizlerdeki düşme de memnuniyetle değerlendirildi.''

ÖDENEK SORUNU

Toplantıda, devalüasyon sebebiyle bazı bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının ödeneklerinin yetersiz hale gelmesi ile ilgili sorunun da dile getirildiğini belirten Toskay, ''Özellikle Köy Hizmetleri'nin akaryakıt ödeneğinin yetersiz kaldığı ifade edildi'' dedi.

Bakan Toskay, diğer bakanlıklardan ve kamu kuruluşlarında da benzer sorunların yaşanması nedeniyle ödenek sorununun değerlendirilmesi ve çözüm üretilmesi için İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, Devlet Bakanları Mustafa Yılmaz, Tunca Toskay ve Maliye Bakanı Sümer Oral'dan oluşan bir komusyon kurulduğunu belirtti.

YEREL YÖNETİMLER YASA TASARISI

Bakan Toskay, ''Bunlar bir çözüm üreterek Bakanlar Kurulu'na sunacaklar'' şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Toskay, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşması için değerlendirmelerde bulunmak üzere Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Maliye Bakanı SümerOral ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'dan oluşan bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını belirterek, bu komisyonun ivedi olarak bir değerlendirme yaparak konuyu Bakanlar Kurulu'na getireceğini kaydetti.

Devlet Bakanı Keçeciler'in kamudaki toplu iş sözleşme görüşmelerinde gelinen son nokta hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini de ifade eden Toskay, hükümetin görüşmelerin bir an önce anlaşma ile sonuçlanmasından memnuniyet duyacağını kaydetti.

KAMU SÖZLEŞMELERİ KEÇECİLER'İN TAKDİRİNDE

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Toskay, ''Türk-İş'in talepleri karşılanacak mı, görüşmelerin geldiği nokta nedir?'' sorusu üzerine, öğleden sonra görüşmelerin devam edeceğini, görüşmelerin öncesinde daha ayrıntılı bilgi sunmanın doğru olmayacağını söyledi.

Toskay, Türk-İş'e yeni bir teklif götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin bir soruya ise, bu konunun Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in takdirinde olduğunu ifade etti.

YEREL YÖNETİM YASASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK

Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'nın hangi noktalarında görüş ayrılığı olduğunun sorulması üzerine ise Devlet Bakanı Toskay, bu konunun Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmediğini, ancak tasarının biran evvel yasalaşması hususunda hükümette görüş birliği olduğunu kaydetti. Toskay, ''Bu söylediğimiz sonuca ulaşabilmek bakımından da İçişleri Bakanı ve bütün partilerin bakanlarından oluşan bir komisyon teşkil edildi. Bir konsensüs sağlanarak bu söylediğim sonucu almaya gayret edeceğiz'' diye konuştu.

Toskay, hububat alım fiyatlarının toplantıda gündeme gelip gelmediği sorusuna, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in konuya ilişkin bilgi sunduğunu ve ilgili bakanlar arasında çalışma yapılacağı karşılığını verdi.

HUBUBAT FİATLARI

Toskay, ''Hububat destekleme alımı için 400 milyon dolar ek kaynağa ihtiyaç vardı. Bu sağlanabildi mi?'' sorusu üzerine ''Hayır. O konuda Hazine'den sorumlu Devlet Bakanımız ile Tarım Bakanlığı, kendi arasındaki ilişkileri sürdürecekler" diye yanıt verdi.

Toskay, bir başka soru üzerine ise, hububat alım fiyatlarının bu ay içerisinde mutlaka açıklanacağını söyledi. Tunca Toskay, Tütün Kanunu konusunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmediğini söyledi.

''Geçtiğimiz günlerde selden zarar gören bölgelerde görev zararı gerektiren uygulamalar yapılacaktı. Bu konu da gündeme geldi mi?'' sorusuna ise Toskay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Gökalp'in kurula bilgi sunduğunu, bu konuyla ilgili ihtiyaçların Başbakanlığa geldiğini ve değerlendirmeye alındığını ifade etti. Toskay, ''Bu değerlendirmeler biter bitmez hükümet gerekli tedbirleri öyle zannediyorum alacaktır'' dedi. (Ankara/aa)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!