Güncelleme Tarihi:
Örtü, Hz. Muhammed döneminden bu yana, Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran Kureyş Kabilesi'nin Şeybi Kolu'nun en yaşlı üyelerinden Abdulaziz Şeybi'ye sembolik bir törenle teslim edildi.
Kabe örtüsü yarın aile tarafından değişiklik için Suud yetkililere verilecek.
Kabe'nin örtü ve anahtarı 14 asırdan bu yana Şeybi ailesinde bulunuyor. Bu konuda Hz. Muhammed'in şu hadis-i şerifi bulunuyor:
“Şeybi ailesinden Kabe örtü ve anahtarını ancak zalimler alır.”
SADECE 3 AY AÇIK KALAN FABRİKADA DOKUNUYOR
Saf ipek üzerine altın işlemeli örtü, Kabe-i Şerif Örtü Fabrikası'nda 3 aylık bir çalışma sonucu dokunuyor. Mekke'de bulunan Kabe-i Şerif Örtü Fabrikası, yılın 3 ayında çalışıyor ve yalnızca Kabe'nin örtüsünü dokuyor.
Siyaha boyanmış halis ipek ve 16 parçadan oluşan Kabe örtüsü, 17 milyon riyale mal oluyor. 14 metre yüksekliğinde olan örtüde, jakard usulüyle işlenen “La İlahe İllallah Muhammedün Resulullah - Allah Celle Celalühü - Sübhanallahi Vebihamdihi Sübhanallahi el Azim - Ya Hannan Ya Mennan” ibarelerinin yazıldığı 95 santimetre genişliğinde Kabe kuşağı bulunuyor. 16 parçadan oluşan 47 metre uzunluğundaki Kabe kuşağı, 4 yandan tüm Kabe'yi kuşatacak şekilde sarılıyor.
Kuşağın hemen altında İhlas Suresi'nin işlendiği dörtgen şeklinde bölümler bulunuyor. Ayrıca kuşağın altına Allah'ın 99 ismi (Esma'ül hüsna) işleniyor. Adına “Burku” denilen Kabe kapısı üzerindeki örtü, siyah ipek kumaş üzerine işlenmiş kabartma ayetlerden oluşuyor. 6,5 metre uzunluk ve 3,5 metre genişlikteki Kabe kapısının üzerinde yine ayetler ve kabartma nakışlar yer
alıyor. Birisi Kabe kapısının örtüsü olmak üzere 5 parçadan oluşan örtü için 658 metre kare kumaş kullanıldı.
DEĞİŞİM SIRASINDA HACI ADAYLARI ARAFAT'TA BULUNUYOR
Kabe örtüsünün değiştirilmesi esnasında hacı adayları Arafat'a çıktığı için Mekke'de sadece 'yerli' halk bulunuyor. Kabe, bayramın ilk günü şeytan taşlamanın ardından Kabe'ye gelen hacılar için hazırlanıyor.
ÖRTÜNÜN TARİHÇESİ
Tarihte Kabe'yi örtme işi değişik kabileler tarafından yardımlaşarak yapılmış.İlk olarak tek başına Ebu Rabia Abdullah, Kabe'yi örtmüş. Yine Abdulmuttalib'in zevcesi Netile Hubab (Abbas'ın annesi) rivayet edildiğine göre, kaybolan oğlu Abbas bulunursa Kabe'yi kendi başına örteceğini vadedmiş. Oğlu bulununca bu vaadini yerine getiren Netile Hubab böylelikle tek başına “Kabe'yi örten ilk kadın” olarak tarihteki yerini almış.
Hz. Ömer zamanında ilk olarak Kabe “beyt-ül maldan” (devlet hazinesi) örtülmüştür. Bundan sonra Kabe örtüsü hükümetlerin sorumluluğunda oldu.