Kabadayılık yok

Güncelleme Tarihi:

Kabadayılık yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Harem’de İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Libya’dan tahliyelere değinerek, “Kaddafi ile de muhalif kesimle de görüşüyoruz. Kuru kabadayılığın anlamı yok. Oradaki tahliye işlemlerini sağlıklı yürütmemiz lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu’nu Libya konusunda çıkar elde etmeye çalışmakla suçlayan Erdoğan özetle şunları söyledi:

Sakinleşince döneriz

Bir sorun çıktığında işçilere sahip çıkmazsanız büyük devlet olamazsınız. Vatandaşın sevincini sahiplendiğiniz kadar sıkıntısında da yanında olacaksınız. Libya ile iş hacmimiz 30 milyar doları yakalamış durumda. Orada sıkıntı baş gösterince tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanında olduk. Yaklaşık 30 bine varan vatandaşımızın yarısını tahliye ettik. Bu arada 579 yabancıyı da oradan tahliye ettik. Tahliye işlemleri devam ediyor. Bu sistem devam ederken şahsen ben Kaddafi ile de muhalif kesimle de görüşüyoruz. Kuru kabadayılığın anlamı yok. Oradaki tahliye işlemlerini sağlıklı yürütmemiz lazım. Tahliye işlemini tereyağından kıl çeker gibi halletmemiz lazım. Benim vatandaşım orası sakinleşince dönecektir. O yüzden o kapıyı kapatmanın gereği yok.

Kılıçdaroğlu’na suçlama

Küçük meselelere takılıp kalmalarını anlamak mümkün değil. Libya’daki 30 bin vatandaşımızın burnu kanamasın diye hassas şekilde adeta çırpınırken ana muhalefet partisi genel başkanının buradan bir siyasi çıkar elde etmeye çalışması en hafif tabiriyle fırsatçılıktır. Dış politikayı bilen hiçbir genel başkan böyle bir sorumsuzluk sergileyemez. Milletvekilleri de aynı üslupla oradaki işçi kardeşlerimin hayatını tehlikeye atacak şekilde beyanat veriyor. Biz Türkiye olarak Mısır ve Tunus’ta halk hareketleri başladığında ilkeli bir tavır sergiledik. Biz öncelikle demokrasiye vurgu yapıyoruz.

Petrol hesabımız yok

Kimse bu ülkeler içerisinde farklı hesaplar yapmasın. Tunus Tunuslular’ın, Cezayir Cezayirliler’in, Bahreyn Bahreyliler’indir. Geçmişte olduğu gibi hep buralarda birileri petrol ve maden hesabı yaptı. Türkiye’nin böyle bir hesabı yok. Libya halkına ve oradaki yabancı ülke vatandaşlarına zarar verecek her türlü müdahaleye karşıyız. Herhangi bir müdahale yönetime değil Libya halkına zarar verir. Yaptırım derken nasıl bir yaptırım uygulayacaksın. Her olan olayda ‘yaptırıma gidelim’ dediğinizde dünya barışını sağlayamazsınız. Farklı niyetlerle Libya’ya uygulanacak yaptırımlarda zaten zor durumda olan Libya halkının şartlarını daha da zorlaştırırsınız. Ülke ve liderleri çifte standartlı bu emellerinden vazgeçmeye, ilkeli davranmaya davet ediyoruz.

Yunus’la Çiçek ilgileniyor

Libya’da bulunan diğer ülke vatandaşlarının canı ve malı Libya halkına emanettir. Libya halkının misafirlerinin emniyeti konusunda hassas olmalarını rica ediyoruz. Vurularak öldürülen Yunus Emre Çelik yüreğimizde acı bir his bıraktı. Bu acının daha da büyümemesini arzu ediyoruz. Yunus yakın takibimizde. Şu anda morgda. Orada muhatap olmaması hasebiyle almakta zorlanıyoruz. Başbakan Yardımcım Çiçek bizzat takip ediyor. Adli Tıpla ilgili yapılması gereken işlemler var. Bunu halletmeye çalışıyoruz. Ama aldığımız anda Yunus’u da yurduna getireceğiz. Biz Libya’ya bakınca kardeş halk ve ortak tarih görüyoruz.

Boğaz’ın 42 metre altında doğum günü

MARMARAY’daki kara ve deniz bağlantısını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile gerçekleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan’a İstanbul Boğazı’nın 42 metre altında sürpriz doğum günü kutlaması yapıldı. Çalışanların getirdiği pastayı hançer benzeri bir bıçakla işçilere de ikram eden Erdoğan, bir gazetecinin, “57 yaşına girdiniz neler hissediyorsunuz?” sorusu üzerine, “Çok kısa gibi geliyor. 56 yıl nasıl geçti onun hesabını yapmak lazım. Bakıyorsunuz bir an gibi geldi geçti” dedi. Erdoğan, doğal olarak geleceğe yönelik farklı hesapların içerisine girdiğini belirterek şunları söyledi: “Makamın bize yüklemiş olduğu sorumluluk ve mesuliyet ile ülkemizi acaba nerelere nasıl en kısa zamanda getirebiliriz, bunun hesabını yapıyoruz. Marmaray’ın içerisinde, bu gururu hep birlikte yaşamak, bize ayrı bir heyecan veriyor. Zira Marmaray projesi Sultan Abdülmecit’in 1860 yılında görebildiği bir proje. Onlar o günden bunun planını projesini yapmışlar. Ama ne yazık ki bir el çıkıp da kazmayı vurmamış. Bu kazmayı vurmak, bu projeyi güncelleyerek, hesaplarını yeniden ele almak suretiyle yapmak da AK Parti iktidarına nasip oldu.”

Erdoğan’la görüştü

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, önceki akşam İngiltere Başbakanı David Cameron’la da bir telefon görüşmesi yaptı. Türkiye’nin tahliye çalışmaları hakkında bilgi veren Erdoğan, Cameron’a Libya’dan sadece Türklerin değil diğer ülke vatandaşlarının da kurtarıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!