Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2006 00:00
Genelkurmay Başkanlığı, Güneydoğu’daki askeri takviyenin "iç güvenlik amaçlı olduğunu" vurgularken, "Kuzey Irak’ta TSK’nın mevcudiyeti gizli bir olay değil. Terör örgütü bu bölgede kaldığı sürece birliklerimizin faaliyetlerini sona erdirmeyiz" açıklaması yaptı. Ancak bu birliklerin "Operasyonel anlamda bir faaliyeti" olmadığı kaydedildi.
Genelkurmay Başkanlığı, uzun bir aradan sonra, ’Basın brifingi’ düzenledi. Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Sabri Demirezen, Genelkurmay İletişim Dairesi Başkanı Kurmay Albay Erdal Dinçer’in katıldığı brifingde özetle şu bilgiler verildi:
PKK TERÖRÜ İSTİHBARATI
Devletin istihbarat kaynakları terör örgütü ve yandaşlarının 2006’da terörü tırmandıracağını değerlendirdi. Yapılan takviyeler gerekli ve normal faaliyetler olup, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en doğal hakkı.
KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ
Ülkenin kendi coğrafyasında yaptığı takviyeler, hiçbir ülkeyi ilgilendirmez. Bu takviye birlikleri, daha önce belirlendiği üzere özellikle sınırlarımızdan geçiş yapmaya çalışan teröristlere karşı gerekli önlemleri almak amacıyla Irak ve İran sınırımız dahil ihtiyaç olan bölgelere konuşlandı.
TERÖRİSTLER GEÇİYOR
Özellikle Irak sınırımızın denetimi zor. Türkiye, sınırların kendi tarafında gerekli önlemleri aldı. Ancak, sınırın tek taraflı kontrolü çok güç. Teröristler, arazi ve Irak tarafındaki kontrolsüzlük nedeniyle Irak’ın kuzeyinden ülkemize sızarak, güvenlik güçlerine ve halkımıza yönelik eylemler yapıyor.
K. IRAK’TA VARIZ
Kuzey Irak’ta TSK’nın mevcudiyeti gizli bir olay değil. TSK, bir kısım unsurlarıyla Kuzey Irak’ta. Oradaki mevcudiyetimiz; daha önce otorite boşluğu nedeniyle terör örgütünün o bölgeyi kullanmasına bir takım kısıtlamalar getirmek amacıyladır ve terör örgütü bu bölgede kaldığı sürece birliklerimizin faaliyetlerini sona erdirmeyi düşünmüyoruz. Aslında, Kuzey Irak’taki birliklerimiz, nispeten istikrarlı gibi görünen ortama katkı sağlıyor. Irak’taki yetkililer de bunun farkındalar ki, bu birliklerle ilgili çok büyük sorunla karşılaşmadık.
SICAK TAKİP
"Irak sınırında sıcak takip yapılıyor mu?" sorusuna Kalyoncu şöyle dedi: "Bütün faaliyetlerimiz egemen bir ülkenin güvenlik sorununun o ülkeyi ilgilendirdiği noktadan hareketle sınırlarımız içinde cereyan ediyor. Sınır ihlali, sınır ötesi operasyon demek. Bu operasyonun da hangi şartlarda yapılacağı belli. O şartlar BM ve taraf olduğumuz anlaşmalarda yazılı."
AB gereği ordu sınırdan çekilecek
AB normları çerçevesinde gelecekteki sınır yönetimi eşgüdümü İçişleri Bakanlığı’na verilecek. AB Ulusal Eylem Planı’na göre, sınırların yönetim otoritesi sivillere geçecek. Bunu Genelkurmay Başkanlığı da onayladı. Sınır yönetiminde görev ve yetki devri, AB’ye tam üyelik müzakerelerindeki gelişmeye paralel olarak yapılmalı. TSK; İçişleri Bakanlığı’na yardımcı olacak. Kurulması öngörülen, ’sınır polisi’ görevin gerektirdiği hafif silahlarla donatılacak.
MAYIN TEMİZLEME
911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırında, 510 kilometre uzunluğunda, 200 kilometrekarelik bir alana 600 bin civarında mayın var. Mayın temizleme faaliyetinin tüm sorumluluğu Maliye Bakanlığı’na verildi. Milli Savunma Bakanlığı’nca bilgiler ve haritalar da bu bakanlığa verildi.