Güncelleme Tarihi:
Merkezi Bozcaada açıklarında olan ve 30 saniye kadar süren sarsıntı, İstanbul ve Bursa’ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Hasar ya da can kaybı yok...
MARMARA VE EGE'DE HİSSEDİLEN DEPREM PANİK YARATTI / FOTO GALERİ
TÜRKİYE’nin batı bölgelerinde dün saat 16.16’da geniş bir alanda hissedilen deprem meydana geldi. Boğaziçi Ünivesitesi Kandilli Rasathanesi, depremin, Ege Denizi’nde, Bozcaada açıklarında 6.2 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı da merkez üssü Ege Denizi olan depremin, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Balıkesir, Edirne’de hissedildiğini açıkladı. Sarsıntı, Atina’da daha çok deniz kıyısına yakın bölgeler olan Falliron ve Sunyo bölgelerinde hissedilirken, Gümülcine’de depremi hisseden bazı vatandaşlar yollara çıktı.
SOKAKLAR DOLDU
Depremin en çok hissedildiği kentlerden Çanakkale’nin Bozcaada, Gökçeada, Ezine ve Ayvacık ilçeleri ile Balıkesir’in Edremit ilçesinde halk sokaklara çıktı. Birkaç dakika içinde yakınlarını arayan vatandaylar bölgede telefon hatlarını kilitledi. 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından ilk yarım saatte, bölgede büyüklükleri 3.3 ile 3.8 arasında değişen 15 artçı sarsıntı yaşandı. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre depremin o bölgedeki son 50 yılın en büyük depremi olduğu ifade edildi.
88 ARTÇI SARSINTI
Ege Denizi'ndeki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından küçük çaplı 88 sarsıntı daha kaydedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, Ege Denizi'nde, Bozcaada'nın 50 kilometre açıklarında, dün saat 16.16'da, 6.2 büyüklüğünde orta şiddette depremin ardından hafif ve çok hafif şiddette 88 deprem kayda geçti.
Depremin olduğu saat 16.16 ila bugün 08.45 arasında, büyüklükleri 2,3 ila 3,8 arasında değişen toplam 88 sarsıntı meydana geldi.
Vali: 30 saniye sürdü
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna meydana gelen deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu:
“En az yarım dakika süren yatay sallantı oldu. Saroz Körfezi’nde yakınlığı dolayısıyla ilimiz birinci derece deprem kuşağında. Dikkatli olmalıyız, geleceği planlamamız önem arz ediyor.”
Başkan: Hasar yok
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan: “Şu an hasar söz konusu değil. İtfaiye teyakkuz halinde. Şükür bu şekilde atlattık. Biraz uzun sürdü ama atlattığımızı düşünüyoruz. Vatandaşlarımız da sakinleşti herkes işine devam ediyor. Burası birinci derece deprem bölgesi olduktan sonra yapılar buna göre yapıldı. Bundan sonra daha iyi yapılar oluşacak. Bir şey olmaması sevindirici.”
İstanbul’u etkilemez
Uzmanlar, depremi hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
Öncü mü bilmiyoruz
Prof. Dr. Celal Şengör: “Bu deprem bölgede bekleniyordu ve oldu. Bir öncü mü, artçı mı olduğu söylenemez. Depremler devam edebilir ve çevredeki daha küçük fay hatlarını tetikleyebilir.”
Bu bir ana deprem
Prof. Dr. Şerif Barış: “Bu bir ana depremdir. 1 yıla kadar artçıları olabilir. Denizde olduğu için fazla hasar vermesi beklenmez.”
Kuzey Anadolu Fayı ile bağı yok
Prof. Dr. Naci Görür: “Kuzey Anadolu fay kuşağının içerisinde yer alan bir fay değil. Ona paralel ama muhtemelen onun daha kuzeyinde. Bu tür depremler beklenebilir. Kuzey Anadolu Fayı ile bağlantısı yok Dolayısı ile İstanbul depremini tetikleme durumu söz konusu değil.”