Güncelleme Tarihi:
Wikileaks için gönüllü olarak çalışan iki kadının yaptığı şikayet üzerine İsveç yetkilileri Assange'ı sorgulamak istiyor.
Julian Assange ise, İsveç'e iade edilmesi durumunda, Wikileaks'in kamuoyuna açıkladığı gizli belgeler nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin de iade talebinde bulunabileceğini savunuyor.
Londra'daki Yüksek Mahkeme, temyiz davasında Julian Assange'a yöneltilen suçlamaları dikkate almayacak ve davayı sadece usul yönünden inceleyecek.
Mahkemenin yedi yargıcı, Assange'ın İngiltere'den iadesini talep eden İsveçli savcının, bu yetkiye sahip olup olmadığını karara bağlayacak. Mahkeme heyeti, savcının bu yetkiye sahip olmadığına karar verirse Assange'ın temyiz talebi kabul edilecek.
İki gün sürecek duruşmaların ardından mahkeme heyetinin davayı değerlendirmesinin ve karar vermesinin bir ay sürebileceği belirtiliyor.
Julian Assange'ın temyiz talebinin reddedilmesi durumunda, Wikileaks kurucusu Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilecek.
"GUANTANAMO'YA BİLE GİDEBİLİR"
Geçtiğimiz yıl İsveç'e iade kararı verilmesi ardından avukatı Geoffrey Robertson, Assange İsveç'e iade edilirse bir sonraki adımın aynı talebin ABD tarafından getirilmesi olacağını savunmuştu.
Robertson'a göre, Assange'ın yöneltilecek suçlamalara bağlı olarak ABD'nin Küba'daki gözetim kampı Guantanamo'ya gönderilmesi bile sözkonusu olabilir.
Assange, Wikileaks'in gizli yazışmaları yayımlaması nedeniyle ABD'nin hedefi haline gelmişti. Ancak ABD'de Julian Assange'a henüz bir suçlama yöneltilmiş değil. Bazı siyasetçiler, Assange'in ölüm cezasına çarptırılması gerektiğini söylemişlerdi.
Bu davadan ne sonuç çıkarsa çıksın Julian Assange'ın adı kamuoyunun gündeminde kalmaya devam ediyor.
Assange, bu ayın sonlarında, ünlü çizgi dizi The Simpsons'ın 500'ünücü bölümünde yer alacak.