Güncelleme Tarihi:
Savunma Sanayii Müsteşarlığında (SSM), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve SSM Müsteşarı Murad Bayar'ın katılımıyla yapılan toplantının ardından Bakan Gönül bir açıklama yaptı.
Toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) projesinde daha önce kısa listeye alınmış bulunan “Denel ve Agustawestland” firmalarının teklif değerlendirme çalışmalarında gelinen aşamanın gözden geçirildiğini belirten Gönül, her iki teklife ilişkin hukuki, mali ve teknik hususlarda müzakerelerin son aşamaya getirilerek, karar için Savunma Sanayi İcra Komitesine en kısa sürede sunulması hususunda SSM'nin yetkilendirildiğini bildirdi.
JSF'DE ÜRETİM SAFHASINA KATILIM
Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2010'lu yıllarda savaş uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla yürütülen yeni nesil savaş uçağı projesi kapsamında Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) ve Eurofighter tekliflerinin sonuçlarının Savunma Sanayi İcra Komitesine arz edildiğini kaydeden Gönül, şöyle konuştu:
“Katıldığımız JSF projesinde 2002 yılında sistem gösterim geliştirme safhasına iştirak edilmiş, halihazırda bu safha faaliyetlerine aktif olarak katılınmaya devam edilmektedir.
Bir süredir müzakereleri devam eden üretim safhasına katılım ile ilgili Ekim ayı sonunda ABD Savunma Bakanı ile yapılan görüşmelerde alınan prensip kararları çerçevesinde ve hemen akabinde uzmanlar nezdinde yapılan görüşmeler neticesinde bazı önemli konularda mutabakata varılmış olup, bu sonuçlar toplantıda arz edilmiştir. Bu benim ABD'ye yaptığım seyahat sonucunda elde edilen ve müzakerelerle varılan neticelerdir.”
Bakan Gönül, harekat ihtiyacı, sanayi katılımı, bilgilere ulaşım, bağımsız kullanım gibi konuların bütün yönleriyle etraflıca değerlendirilmesi ve neticesinde de JSF projesi üretim safhasına katılımın uygun olacağı kararına varıldığını bildirdi.
Gönül, üretim safhası mutabakat muhtırası dokümanının 100 uçak tedarik planlaması kapsamında imzalanması için Bakanlar Kurulu imza sürecinin başlatılması hususunda da SSM'nin yetkilendirildiğini söyledi.
HAVA KUVVETLERİNE 30 ADET F16
Toplantıda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için ilave 30 adet F-16 tedariği hususunun da görüşüldüğünü belirten Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanlığının kısa dönem ihtiyacının karşılanması için ABD Lockheed Martin firmasından yabancı askeri satış (FMS) yöntemiyle 30 adet blok 50+ uçağı tedarik edilmesi için SSM'ye yetki verildiğini bildirdi.
Değerlendirme çalışmaları tamamlanarak sözleşme müzakere imza aşamasında bulunan bazı projelerde yüklenici firmalar ile gerekli sözleşmeleri imzalamak üzere SSM'nin yetkili kılındığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu çerçevede Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı seyyar yüzücü hücum köprüsü aracı sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi için değerlendirmeye alınan 2 teklif içerisinde FNSS firması teklif birinci sırada seçilerek bu firmayla sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştır.
Yine Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı NBC koruyucu elbise takımı (nükleer biyolojik silahlardan koruyucu elbise takımı) için çıkılan yurt içi ihalede alınan tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda en uygun teklifi verdiği tespit edilen Çelikay-Altlas-Norm Ortak Girişim Grubu ile sözleşme görüşmelerine başlanılması kararlaştırılmıştır.
Jandarma Genel Komutanlığı envarterinde bulunan bir kısım helikopterlerin aviyonik modernizasyonu için Aselsan firmasının ana yüklenici olarak görevlendirilmesine karar verilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri çok bantlı sayısal müşterek telsis sistemi başlangıç ihtiyacının yurt içi geliştirme ile Aselsan firmasından tedarik edilmesi kararlaştırılmıştır.”