Güncelleme Tarihi:
1988 Seul Olimpiyatlarının 100 ve 200 metre rekortmeni Florence Griffith Joyner'in ölüm nedeni otopsi sonucu belirlenecek. Hekimler şimdilik ünlü atletin ‘‘Ani Ölüm Sendromu’’ kurbanı olduğunu söylüyorlar. Öte yandan birkaç yıl önce jogging'in yaratıcısının da benzer bir şekilde ölmüş olması ‘‘spor yapanlar daha uzun yaşıyor’’ görüşünün tartışılmasına yol açtı.
Atletizm pistlerinin yıldırım kadar hızlı ve gösterişli Amerikalı yıldızı Florence Griffith Joyner'in 38 yaşında kalp krizinden ölmesi, spor dünyasını derinden sarstı. Joyner'in ‘‘Ani Ölüm Sendromu’’nun kurbanı olabileceğini belirten hekimler, ölüm nedeninin otopside belirlenebileceği görüşündeler. Minneapolis Kalp Enstitüsü Vakfı Direktörü Barry Maron, ‘‘Joyner'in sağlık kayıtlarını incelemeden ölüm nedeni hakkında bir şey söylemek uygun değil. Birçok kalp hastalığı ani ölüme yol açabilir’’ dedi.
Kardiyoloji uzmanı Anne Summers ise 38 yaşındaki bir kadında ani ölüm sendromunun normal olmadığını belirterek, ‘‘Ölümün gerçek nedenini anlamak için otopsiyi beklememiz gerekiyor’’ dedi. Alman uzman Werner Franke ise, Joyner'in uyarıcı ilaçlar yüzünden öldüğünü iddia etti ve ‘‘ABD’li atletler 1984'tenberi ilaç kullanıyor’’ dedi.
Spor yapmasaydı daha önce ölürdü
Uzmanlar, ünlü atletin ölümünden sporun sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu belirterek, ‘‘Spor yapmasaydı belki çok daha çabuk ölecekti’’ dediler.
İstanbul Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu, genç sporcuların ölüm nedenlerinin temelinde doğuştan gelen bozuklukların bulunduğunu söyledi. Spor yapanların düzenli sağlık kontrollerinden geçmeyi ihmal etmemesinin önemini vurgulayan ve kalp hastalarını sağlıklarına kavuşturmak için uygun sporun önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Kayserilioğlu, ‘‘Sporsuz bir yaşam önermiyoruz. Sporu bırakın hiç demiyoruz. Bizi en çok korkutan, kanda dolaşan yağlar. Bunlar damar içinin kayganlığını bozuyor. Pıhtı oluşuyor ve damarları tıkanıyor. Düzenli yemek ve egzersizi öneriyoruz. Spor yapan bir kişinin ani ölümü çok nadir. Spor yapmayanlarda ani ölümler çok daha fazladır’’ dedi.
Doğumsal anormallik öldürmüş olabilir
Alman Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Metin Okucu, düzenli egzersizin kalp-damar sistemini olumlu yönde etkilediğini söyledi. Sporun hem performansı düzenlediğini hem de ilerde ortaya çıkabilecek hastalıkları olumlu yönde etkilediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Okucu, ‘‘Kalp vücuttaki ihtiyaca göre çalışıyor. Sporcuların kalpleri daha iyi hazırlanmıştır. Sinir sistemleri de kalp hızını yavaşlatacak şekilde çalışır. Düzenli spor yapanlarda istirahat kalp hızı genellikle daha düşük. Hele spor profesyonel olarak yapılıyorsa hız çok daha fazla düşer. Normalde, erkeklerin kalbi dakikada 70, kadınların 80 defa atarken, profesyonel sporcuların, iyi çalıştırılmış atletlerin 40-45 hatta 30 kez atıyor’’ dedi.
Sporcuların ani ölümlerin birinci nedenin genellikle doğuştan bazı kalp ve damar hastalıkları olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Metin Okucu, ‘‘Örneğin Joyner hem kadın, hem sporcu hem de genç yaşta kalp krizi geçirmiş. Böyle vakalarda en yüksek neden ya doğumsal anormallik ya da çok yüksek kan yağları’’ dedi. Okucu, sporun dışında başka risk faktörlerinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.