Güncelleme Tarihi:
HAVA, KARA VE DENİZDE ÖNLEM
Hava, kara ve denizde önlemin alındığı görüşme öncesi otelin çevresinde TOMA ve çevik kuvvet ekipleri hazır bulundurulurken, denizde deniz polisi ve sahil güvenlik, havada ise polis helikopterinin bulunduğu görüldü.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun otele girişinden yaklaşık 1 saat sonra otele giriş yapan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in heyetinde ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin de olduğu görüldü.
ABD BAŞKAN YARDIMCISI BİDEN, ATLANTİK KONSEYİ ZİRVESİ'NDE KONUŞTU
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul'da Atlantik Konseyi Zirvesi oturumuna katıldı.
Oturumda bir konuşma yapan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Rusya'nın Ukrayna'da ki faaliyetleri, Kırım Bölgesi'nde ki bu yasadışı işgali kabul edilemez bir durum. Tabi ki buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Biden, bu konuda Avrupa'nın stratejik vizyonu çok önemli olduğunu ifade etti.
Biden, "Avrupa'nın vizyonu gerçekten çok doğru bir vizyon fakat bu vizyona ulaşmak için çabalarımızı iki katına çıkartmalıyız. Daha önce Galler'de kendi NATO bölgesinin her yerini savunmak için bir kez daha altını çizmişti. Başka bir amaçla yüzde 2 oranında tüm müttefiklerimizin savunmaya ayrılan bütçeyi artırmaktı. NATO'nun da gerekli durumlarda hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi. Ukrayna da ki durumu görüyoruz. Avrupa güvenliğinin birden fazla boyutu var şu anda. Bir taraftan sert güç var... Bununla alakalı dün Sayın Başbakanla da görüştüm. Bir taraftan sert güç, öte yandan farklı araçların kullanımı, farklı silahların kullanıldığını görüyoruz, Rusya ve diğerleri tarafından. İlk olarak yolsuzluk ve burada ki oligarşi olarak kullanımı. Enerjinin silah olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu da aynı şekilde bu bölgede ki milletlerin güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Başkan Obama çok yakın bir zamanda sera gazlarının salınımı azaltmak için bir anlaşma imzaladı. Yine başka bir girişimde elektriğe erişimi artıracak bir anlaşma imzaladı" dedi.
"RUSYA'NIN BİRAZCIK SİLAH OLARAK KULLANDIĞINI BİLİYORUZ"
Joe Biden, "Avrupa'da enerji verimliliği çok önemli. Özellikle Türkiye'nin bölge içinde önemli yeri var. Rusya'nın da geçmişte de daha çok dış ilişkilerde birazcık silah olarak kullandığını biliyoruz. Tabi bunu yaprak pek çok ticari ve uluslararası normlara karşı gelerek bunu gerçekleştirdi. Avrupa'da özellikle enerji tedariği anlamında büyük ölçüde Rusya'ya dayanmakta. Bu bağlamda çok önemli bir fırsat yakalamış durumda Avrupa. Artık Avrupa'da gücü ele almalı. Enerji güvenliği artık Avrupa'nın entegre ve pazar genişletme projesinde bir sonra ki adım olmalı" diye konuştu.
"RUSYA OYUNUN KURALLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMELİ"
Biden, "Tek kaynaklı enerji uzun zamandır Avrupa'da sorun teşkil ediyor. Fakat artık harekete geçmeliyiz. Ukrayna'da olanlar ne kadar acil bir durum olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Rusya, ithalatını tamamen durdursun demiyorum kesinlikle çünkü Rusya eminim çok önemli bir enerji kaynağı olmaya devam edecek Avrupa ve bölge için. Fakat burada ki asıl husus enerji güvenliğini sağlamak. Bunun için Avrupa kendi kaynaklarını daha da çeşitlendirmeli. Hem enerji yollarını, hem de enerji tedarikçilerini çeşitlendirmeli. Rusya yine burada bir oyuncu olmaya devam etmeli ama tabiki oyunun kurallarına uygun bir şekilde devam etmeli" ifadesini kullandı.
"RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA BİR ANLAŞMA İMZALANDI"
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Biliyorsunuz Avrupa'da 3 önemli enerji krizi yaşandı. Rusya bir çok ülkeye giden enerji kaynaklarını kesti. Fakat bir çok ülke bunula ilgili gerekli adımı attı. 2009 yılında Ukrayna'dan gelen gaz kesildiğinde Slovakya'da büyük kriz yaşandı, soğukta kaldılar. Hem ABD, hem AB çok güçlü bir enerji diplomasisi ortaya koydular, 2009'da yaşana kriz sonrasında. Ukrayna'ya doğru ters akış koydular. Daha sonra bir kriz olursa, zor durum olmasın diye. Diplomatik çalışmalar sonucunu verdi. Mesela Haziran ayında kesinti olduğunda hemen müdahale ettiler. Bu hem ABD'nin sürece dahil olmasıydı, hem de Avrupa'da ki bu uzlaşma sürecinin doğru yönetilmesiyle de Rusya ve Ukrayna arasında bir anlaşma imzalandı" dedi.
"ÇOK BÜYÜK BİR BAĞIMSIZLIK, ÖZGÜRLÜK KAZANIYORLAR"
Biden, "Avrupa ve İskandinav ülkeleri bir araya geldikleri zaman, Baltık ülkeleri bu elektrik şebekesini, gaz tedariğini birbirine bağlıyorlar. Artık burası çok büyük bir gelişme gösteriyor. Eskiden bu bölge tamamen Rusya'ya bağlıyken, kendi kaynaklarını ele alarak çok daha başarılı bir şekilde enerji güvenliği sağlıyorlar. Buna bağlı olarak da çok büyük bir bağımsızlık, özgürlük kazanıyorlar. Bunların hepsi çok önemli gelişmeleri gösteriyor. Daha da ileri gitmemiz lazım. Kıbrıs'ta da aynı şeyi söyledim. Çünkü ancak bütün doğu Akdeniz bir araya gelerek çalışabilirse burası önemli bir doğalgaz piyasası olarak küresel merkez haline gelebilir. Enerji güvenliğini destekleme için Romanya'yı da ziyaret ettim. Hırvatistan'da çok önemli. Başkan Obama, Polonya ve Estonya'yı ziyaret ettiğinde, o da yine Avrupa'nın kendi enerjisi için tavsiyede bulunmuştu. Ne yapmamız gerekiyor? Kritik bağlantıları sağlamamız lazım. Yenilebilir enerji kaynaklarının sağlanması lazım" dedi.
"ABD'DE TÜRKİYE'NİN BU POTANSİYELİNİ YERİNE GETİRMESİ İÇİN ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIR"
"Gazı ilk kez Hazar'dan Avrupa'ya getiriyor" diyen Biden, "Gerçekten çok çok önemli. Doğu Akdeniz'in enerji potansiyeli çok önemli, ekonomik getiriler getirebilir Avrupa'ya. Bölgeye de aynı şekilde. İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve umuyoruz ki Lübnan'ın da bir gün gelmesini. Bu bölge içerisinde bir istikrara konulabilir ve refah seviyesi de artırılabilir. -Enerji güvenliği artırılarak, kaynaklar çoğaltılarak bu sağlanacaktır. Türkiye zaten petrol için çok önemli bir öneme sahipti. Şimdi gaz için de bu durum söz konusu. Enerji, işbirliği, güvenlik ve istikrar için çok önemli. Enerjiyi önemli bir işbirliği aracı olarak görmeliyiz. Enerji güvenliğini Avrupa'da sağlamak sizin elinizde. Bu hepimiz için fayda sağlayacak. Türkiye zaten çok önemliydi, şimdi de bu gaz konusunda daha büyük bir rol oynama hazırlanıyor. Türkiye'nin stratejik konumu burada çok önemli. G20'yi de zaten önümüzde ki yıl ağırlayacak Türkiye. Zaten G20 nezrinde de enerji verimliliği, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi konular devam ediyor. Türkiye Avrupa'nın en büyük en geniş gaz pazarlarından birine sahip. Türkiye önümüzde ki 10 yıl içerisinde büyümesi beklenen tek piyasa. ABD'de Türkiye'nin bu potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır. Özel yatırımların çekilmesi gerekiyor, alt yapıların geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin de bir doğalgaz merkezi olabilmesi için de çalışmaya devam etmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerji konusunda ABD ve Türkiye çalışmaya zaten devam ediyor" diye konuştu.