Jetgiller’in evi gerçek oldu

Güncelleme Tarihi:

Jetgiller’in evi gerçek oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

Avaya Genel Müdürü Sinan Dumlu’ya göre yeni yapılan evlerde 3 bin dolarlık bir altyapıyla Jetgiller’in evine benzer bir ev kurmak mümkün.

YaŞanan yerdeki cihazların elektronik ortamda bir araya gelip yaşamı kolaylaştırmasına akıllı ev sistemi deniyor. Bu ortamlar otomasyon sistemleri ve sensörleriyle tepkinize karşılık veren sistemlerden oluşuyor.

Avaya Genel Müdürü Sinan Dumlu bu sistemleri var olan bir eve kurmanın da mümkün olduğunu ancak yeni evlerin altyapısına entegre etmenin çok daha kolay olacağını ifade ediyor. Ev yapılırken yaklaşık 3 bin dolarlık bir yatırımla bu teknolojilere hazır hale getirilebiliyor. Böylece evin tesisat altyapısının yanında ses, veri ve bilgi iletişim sistemlerini içeren yeni bir altyapı daha döşeniyor.

Bunların yanında bina otomasyon sistemleri, güvenlik ya da kamera sistemi, ısı değişimlerini ayarlayabildiğiniz havalandırma sistemleri gibi sistemler de kurulduğu zaman evde yaşamak konforlu ve güvenli bir hale geliyor.

Cihazlar haberleşiyor

Akıllı evlerde kullanılan eşyalar da elbette biraz daha farklı oluyor. Örneğin fırınla buzdolabı aralarında konuşabiliyorlar. Daha doğrusu Bluetooth sistemi sayesinde bilgi alışverişi yapıyorlar. Tüm bu sistemlerin ev sahibine sağladığı avantajların başında hem dışarıdan gelen hem de içeriden kaynaklanan tehlikelerden önceden haberdar olunması veya tamamen ortadan kaldırılması geliyor. Sistemin kullanım kolaylığı ve rahatlık avantajının yanı sıra günümüzde son derece önemli olan enerji tasarrufu faydası da bulunuyor. Bu evlerde bulunan tüm elektrikli cihazlar otomatik kontrole geçiyor ve böylece gereksiz enerji israfı önleniyor.

Bulanık mantık

Akıllı evlerde tüm bu avantajları sağlamak için pek çok değişik teknoloji kullanılıyor. Bunlardan birisi ortalama verilerle bir karar mekanizması oluşturan "bulanık mantık" teknolojisi. Bu teknoloji, örneğin hava serinlediği zaman klimayı kapatarak enerji tasarrufu sağlıyor. Yapay zeka teknolojisi de bu evlerde yoğun olarak kullanılıyor. Böylece ev bazı koşulları öğreniyor ve ona göre davranış değişikliği gösterebiliyor.

Yapay zeka sistemi kullanılan bir akıllı evde hafta içi her gün kalkılan saati sistemin öğrenmesi ve tekrar ayarlama gerektirmeden sizi uyandırması hiç zor değil. Ayrıca akıllı evlerde kullanılan sensörler de çok işe yarıyor. Örneğin gün ışıdığı zaman perdeler kendiliğinden açılabiliyor veya yağmurlu havalarda pencereler kapanabiliyor.

Akıllı evde her şey otomatik

Avaya Genel Müdürü Sinan Dumlu akıllı evde bulunan teknolojilerle yapılabileceklerin sonu olmadığını söylüyor. Dumlu’nun anlattıklarına göre aydınlatmadan ısıtmaya pek çok teknoloji, geleneksel açma-kapama yöntemiyle, uzaktan kumandayla, dokunmatik (touch-screen) kontrol ünitesiyle, senaryo anahtarıyla veya uzaktan erişim (İnternet, Palm/PDA, cep telefonu) ile teker teker veya gruplar halinde kontrol edilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!