Güncelleme Tarihi:
Jersey sütü, protein bakımından zengin ve kaliteli bir süt türüdür. Jersey inekleri tarafından üretilir ve fiyat olarak normal süte göre farklılık ihtiva etmektedir.
Jersey ırkı sığırlar sütçü sığır ırkı sınıfında bulunur ve anavatanı İngiltere ile Fransa arasındaki kanal adalarından birisi olan Jersey adasıdır. Jerseyler sütçü ırk karakterlerine ve erken gelişme kabiliyetine sahip, ortalama ergin dişi canlı ağırlığı 400 kg civarında olan ufak yapılı bir ırktır. Jerseylerde beden rengi açık kahverenginden siyaha kadar değişir. En yaygın görülen renk geyik rengidir. Burun ve merme siyah olup etrafında beyaz bir halka bulunmaktadır. Jersey ineklerde ortalama süt verimi 3000 kg, süt yağı oranı % 5 olarak belirlenmiştir. Jersey buzağılarda doğum ağırlığının 20 kg civarında olduğu bildirilmiştir.
Türkiye’ye ilk olarak 1958 yılında Amerika’dan Samsun Karaköy Harasına getirilmiştir ve Karadeniz ikliminin hakim olduğu Samsun Karaköy Harasında (41°52´K, 35° 99´D) yetiştirilmeye başlanmıştır