Güncelleme Tarihi:
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü'nün 15. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yapılacak zirve öncesi düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısında, gözlemci ülke statüsüyle katılan ülke temsilcilerine de söz verildi.
Jeremic, organizasyon nedeniyle Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Sırbistan'ın, KEİ'nin en genç ülkelerinden biri olmasına rağmen ilkelerine kararlı bir biçimde kendini adadığının altını çizdi.
Sırbistan'ın dönem başkanlığını yürüttüğü dönemde yapılan çalışmaları anlatan Jeremic, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin etkin biçimde devam etmesi ve daha da ileri taşınması, uluslararası kuruluşlarla da ilişkilerin geliştirilmesi için çaba harcandığını bildirdi.
Bölgede, sınır bölgeleriyle ilgili yapılan değişiklikler düşünüldüğünde bazı ülkeler arasında ihtilaflar bulunduğuna işaret eden Jeremic, Kosova ve benzeri bazı noktaları buna örnek gösterdi.
Karadeniz bölgesinde böyle kimi askıya alınmış ya da dondurulmuş mevcut ilişkiler bulunduğunu belirten Jeremic, “Her ne kadar diplomatik nezaket gösterilse de hiçbir zaman barış döneminde sahip olduğu topraklardan herhangi bir devletin tavizde bulunması beklenemez” dedi.
Jeremic, Kosova'ya ilişkin de şunları söyledi:
“Kosova'daki durum istikrarsız bir durumdur ve ihtilaf olarak düşünüldüğünde, yine temelde uluslararası sistemin istikrarı açısından da tehdit oluşturmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığıyla ilgili yaşanan gelişmeler, BM Güvenlik Konseyi açısından da kimi zaman tehlikeleri ve riskleri beraberinde getirmektedir. Çünkü diğer devletlerin sınırlarıyla ilgili bir örnek oluşturuyor. Diğer devletlerin sınırlarıyla ilgili benzeri tehditler söz konusu olabilir ve özellikle devletlerin eşit düzeyde egemenlikleri düşünüldüğünde, mesela Kosova'daki örnek bir istisnai örnek olarak kabul edilebilir. Ancak herhangi bir şekilde burada bu tür gelişmeler yaşanıyor. Bunların yok sayılması mümkün değildir. Sırbistan Cumhuriyeti, bir çözüm getirilmesi konusunda ve Belgrad'ın meşru önerileriyle Arnavutluk'taki Kosova vatandaşlarının durumunun ele alınmasının karşılıklı olarak kabul edilebilir ve barışçı bir çözüme getirilmesi konusunda destekleyici bir rol üstlenmektedir. Hiç kimse Sırbistan'ın bu konuda destek vermeye ne kadar hazır olduğunu yadsıyamaz. Umarım bir anlaşmaya varılmasının ne kadar önem arzettiği konusunda benimle hemfikirsinizdir.”
UKRAYNA
Yine gözlemci ülkelerden Ukrayna'nın Dışişleri Bakanı Arseniy Yatsenyuk da, toplantının son derece önemli bir dönemde yapıldığına, çünkü Karadeniz bölgesinde yeni zorlukların ortaya çıktığına işaret etti.
AB Komisyonu'nun KEİ'de “gözlemci” statüsü almasını desteklediklerini vurgulayan Yatsenyuk, KEİ ülkeleri arasında serbest bölge geliştirilmesi konusundaki çalışmalara da başlanması gerektiğini kaydetti.
Çifte vergilendirme sorununun çözümü, yatırımların korunması ve kapsamlı bir yasal alt yapı oluşturulmasının KEİ ülkelerindeki ticari ilişkiler için büyük önem taşıdığını anlatan Yatsenyuk, bölge ülkeleri arasındaki ihtilaflara da değinerek, “KEİ ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların da alınan ticari tedbirler sayesinde en aza ineceğine inanıyorum. Ekonomik kaldıraçlar sayesinde anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaya çalışalım. Reformlar da bu konuda çok önemlidir” diye konuştu.
“SINIR ÇİZGİSİ OLMAKSIZIN YAKIN İŞBİRLİĞİ”
Belarus Dışişleri Bakanı Valeriy Voronetsky, bölge ülkeleri arasında işbirliğine ellerinden geldiğince katkıda bulunmak istediklerini belirterek, “Herhangi bir sınır çizgisi olmaksızın, coğrafi yakınlık ve tarihi bağlar düşünülerek daha yakın bir işbirliği sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Bölgedeki koşulları daha ileri taşıyabilmek için KEİ çalışmalarının daha yüksek düzeye taşınması gerektiğine inandığını anlatan Voronetsky, KEİ'nin saygınlığı ve uluslararası platformdaki görünürlüğünü daha da artırılması konusunda etkin çalışmalarda bulunacaklarını vurguladı.
Slovakya Dışişleri Bakanı Jan Kubiş, KEİ toplantısı için gözlemci ülke daveti almaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, demokratik, ekonomik gelişmeyi, güvenliği, istikrarı güçlendirmek amacını güden KEİ ile işbirliği yapmaya büyük önem atfettiklerini anlattı.
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Jaroslav Basta, AB ve KEİ arasındaki ilişkilere işaret ederek, ilişkilerin geliştirilmesinin savunma, terörizm, bilim, kültür ve bütün alanlarda yapılan çalışmalara katkıda bulunacağını ifade etti.
“İTALYA KEİ'NİN BAŞARISINA GÜVENİYOR”
İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Famiano Crucianelli de, başlangıçtan itibaren Karadeniz ve Akdeniz işbirliğini desteklediklerini belirtti.
AB ile KEİ ülkeleri arasında işbirliği konusuna olan desteklerini de dile getiren Crucianelli, “Bütün Karadeniz bölgesindeki ekonomik gelişmeler, İtalya için önemli bir ilgi alanıdır. Çok sayıda İtalyan kuruluşu bu ülkelere yönelmiştir. Bu, KEİ ülkelerinin gelecekteki başarısına İtalya'nın güvenini göstermektedir” diye konuştu.
Hemen tüm konuşmacıların Türkiye'nin başarılı organizasyonunu övdüğü ve Gül'e teşekkür ettiği toplantıda, Gül de toplantıyı, katılımcılara bizzat hitap ettiği anlar dışında Türkçe yönetti.