A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 10:39
İzmir Jeotermal Enerji AŞ Genel Müdürü Ali İçhedef, Seferihisar bölgesinde mevcut kuyulara ek olarak 3 kuyu daha açtıklarını belirterek, “Bu kaynaklar devreye girerse, elektriğin dış kaynaklara bağlı kalmadan üretilmesinde kendi çapında bir katkı sağlar” dedi.
İçhedef, , Enerji Bakanlığının, Seferihisar'daki jeotermal sahanın işletme hakkını 49 yıllığına İzmir Jeotermal Enerji AŞ'ye devretmesinin ardından, bölgede yeni kuyu açma çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Seferihisar'da daha önce MTA'nın açtığı 3 kuyu bulunduğunu, devir işleminden sonra 3 kuyu daha tespit ettiklerini kaydeden İçhedef, bu ay içinde kuyu açma çalışmalarının tamamlanacağını ifade etti.
Yeni kuyuların açılmasıyla Seferihisar sahasının rezervuar kapasitesinin belirlenmesi için ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü ile anlaşma yaptıklarını bildiren İçhedef, şunları söyledi:
“Tüm sahanın tam kapasitesinin belirlenmesinden sonra ne kadar elektrik üretileceği, ne kadar sera ve konut ısıtılabileceği ve ne kadar termal tesise su verilebileceği belli olacaktır. Açtığımız kuyular 150 derecenin üzerinde sıcaklıkta. Elektrik üretimi için bu derecenin üzerinde sıcaklık gerekiyor. Elektrik üretmemiz söz konusu. İlk etapta 7 bin megawatlık bir santral kurulursa, 5 bin, ikinci santrali de devreye sokarsak 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabiliriz. Bu da 20 bin kişinin ihtiyacı demek. Üretilecek elektrik, dış kaynaklara bağlı kalmadan kendi çapında bir katkı sağlar. Bu tabii ki 70 milyonluk bir ülkenin elektrik problemini çözmez. Ama, dereleri, nehirleri, rüzgarı ve güneşi, yani yenilenebilir enerji potansiyelini harekete geçirirsek, elektrik üretiminde küçümsenemez bir rakama ulaşırız.”
“BÖLGENİN KALKINMASINA DA CİDDİ KATKI SAĞLAR”
İçhedef, jeotermal enerjinin elektrikten termal tesislere, seracılıktan endüstriye kadar geniş bir alanda kullanılabilir bir çeşitliliğe sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“İzmir Jeotermal Enerji AŞ'ye devrolan sahalardan elektrik üretimi, endüstriyel kullanım, Seferihisar, Bademler, Gümüldür, Ürkmez, Doğanbey'de yerel-bölgesel ısıtma, seracılık ve ek termal tesisler şeklinde kullanımlar sağlanabilir. Öncelikle Seferihisar ve Doğanbey beldesi Payamlı mevkisinde kullanmayı düşünüyoruz. Tabii ki kuyuların ve sahanın kapasitesine göre bunu Ürkmez ve Gümüldür'e kadar olan sahil şeridi boyunca uzatabiliriz. Hatta kapasite istediğimiz ölçüde olursa bu çizgiyi Seferihisar tarafından da Güzelbahçe'ye kadar uzatabiliriz. Bölgedeki projelere yönelik gerekli finansmanın sağlanması konusunda yerli ve yabancı firmalarla ve Dünya Bankası ile görüşeceğiz. Özellikle Dünya Bankasının temiz, yenilebilir enerji projelerine yönelik uygun kredileri söz konusu. Seferihisar bölgesiyle Gümüldür, Ürkmez ve termal turizm bölgesi ilan edilen Doğanbey bölgesinin turizm ve seracılık açısından çok uygun yerler.”