Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 00:00
Bir internet sitesi, 1.5 milyon üyesine, bir Türk jeoloğun keşfettiği gezegene kendi ismi olan "Osman"ı vermesi haberini 1 Nisan şakası olarak duyurdu.
Şakayı ciddiye alan on binlerce üyenin protesto maili göndererek siteyi kilitlemesi üzerine, olayın 1 Nisan şakası olduğu açıklandı ama tartışmalar olayın gerçekliğinden çok, "Osman" isminin bir gezegen adı için uygun olup olmadığına odaklandı.
Arkadaş bulma sitesi "gayet.net" tarafından kurgulanan 1 Nisan şakası on binlerce kişi tarafından ciddiye alındı. 1 Nisan günü internet sitesinde TUBTAK’ın, Prof. Dr. Ziya Osman Saba tarafından keşfedilen yeni gezegene "Osman" adını vereceği duyurularak, kurumun protesto edilmesi istendi. Protesto metninde, yorumların Bilimden Sorumlu Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’e ve TUBTAK’a ulaştırılacağı da yazıyordu. TUBTAK’ın açılımı, "Türkiye Ulusal Bilimsel Tetkikler Akademisi Konseyi" olarak verilmiş ve Prof. Dr. Ziya Osman Saba’nın "Maden Teknik Araştırma Kurumu"nda jeolog olduğu söylenmişti. TÜBİTAK’ı TUBTAK haline getirip düzmece bir açılım da uyduran site, yerbilimiyle uğraşan jeoloğa gökyüzünde bir gezegen buldurmuştu. Üstelik jeolog, 1957’de yaşamını yitiren şair Ziya Osman Saba’nın adını taşıyordu. Haberde, Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener de "Bilimden Sorumlu Devlet Bakanı" oluvermişti.
Haberdeki yanlışlar "Osman" adına tepki verenlerin çok azının dikkatini çekti. Tepki verenler daha çok "Osman" isminin yeni gezegen için uygun olup olmadığını tartıştı. Gelen tepkilerden seçmeler, gayet.net’te yayınlandı.
Tepki verenlerin ciddi bir bölümü, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusunun da aynı ismi taşıdığını veya keşfeden kişinin isim verme hakkını savunarak gezegene "Osman" ismini uygun gördü ve protesto kampanyasını protesto etti. Osman ismini uygun bulmayanların bir bölümü Türkiye’yi daha iyi temsil edecek bir isim bulunmasını istedi ve
Atatürk, Anadolu, Çanakkale, Gelibolu gibi isimler önerdi.
İşin ilginç tarafı, Radikal Gazetesi de 1 Nisan’da konuyu "Türk jeoloğun keşfettiği gezegende isim krizi çıktı" başlığıyla
haber yaptı. Ancak, ne ertesi gün, ne de daha sonra bunun 1 Nisan şakası olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadı.
TARTIŞMADAN ÖRNEKLERFATİH: Gurur verici bir gelişme olmakla birlikte, daha ulusal çağrışımları olan bir ismin seçilmesini ben de isterim. Ziya Hocamızı kıracak bir davranış olarak da algılamıyorum bu talepleri. Önereceğim isim ise "Ergenekon"dur.
AYŞEGÜL: Bence Osman gayet güzel bir isim olur. Hem onlara hiç unutamadıkları büyük imparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu’nu hatırlatır. Ayrıca, yabancılar kendi keşiflerine kendi isimlerini verebiliyorlarsa, örnek; Newton, Arşimet, neden bir Türk, keşfine kendi ismini veremesin.
ALİ CAN: Osman diye gezegen olur mu, kardeşim. Penaltıyı ben yaptırdım, ben kullanacağım misali. Mahalle maçı mı bu, olmaz ki.
ÖZKAN: Ortak kullanım alanlarına, sokaklara bile ana babalarının, enişte dayılarının ismini veren bir zihniyetten başka bir şey beklenemezdi.
HÜSEYİN: Asıl ben sizi protesto ediyorum cibilliyetsizler! Osman bulmuşsa adı Osman olur. O kadar. Beğenmiyorsanız gidin başka gezegen bulun.
SEMİH: Gezegen bulmak bizim neyimize. Bu kadar sorun varken bunu mu düşüneceğiz. Bırakın parası olanlar yapsınlar bu işi. Bu işlere kaynak ayırana kadar, üretime Ar-Ge’ye ayırmak lazım. Bir şey üretmeden devleti satarak ayakta kalıyoruz.
TALAY: Bir jeolog nasıl gezegen keşfetmiş anlamadım ama neyse ki adı Abdüssettar değilmiş.