Jel kolonyadan etkin

Güncelleme Tarihi:

Jel kolonyadan etkin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 13:45

Domuz gribine karşı kullanılan, dezenfekte sağlayan jellerin kolonyadan çok daha etkili olduğu açıklandı.

Türkiye’de domuz gribi teşhisi konan ilk hastadan bu güne kadar 60 kişinin öldüğü bulaşıcı H1N1 virüsü vatandaşları çeşitli önemler almaya yönlendirdi. Okullar, ulaşım araçları , işyerleri gibi kalabalık ortamlar dezenfekte edilirken kişisel korunma yollarını arayanlar dezenfektan jeller kullanmaya başladı.

Çarfarma A.Ş. Genel Müdürü Semra Uçar, domuz gribi virüsüne karşı antibakteriyel ve antiviral jel olan Pürel’in kolonyadan daha etkin olduğunu söyledi. Uçar, kolonyanın 10 saniye sonra elden uçtuğunu belirterek "Kolonya 10 saniyede sadece virüsü bulurken; klinik testlere göre Pürel, 30 saniye daha elde kalıyor ve virüsleri bularak öldürüyor" dedi.

Çarfarma A.Ş. Genel Müdürü Semra Uçar, Pürel’in İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Laboratuarı tarafından yapılan araştırmaların Pürel’in domuz gribine neden olan H1N1 virüsünü yok etmede etkin bir el temizleme jeli olduğunun kanıtladığını hatırlattı. Uçar, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nce yapılan testlerde de Pürel’in ayrıca bakterileri öldürmede etkin olduğunu belirterek taklit ürünlerde virüs ve bakteri ayrımı yapılmadığı uyarısında bulundu. Uçar, bakteri öldüren ürünlerin virüsü öldürmediğine dikkat çekerek tüketicinin taklit ürünlere karşı uyanık olması gerektiğini ifade etti. Merdiven altı ürünlerde etil alkol yerine, metil alkol kullanıldığını söyleyen Uçar aşırı solunduğunda, temas halinde veya yutulduğunda bu ürünlerin körlüğe neden olabildiğini sözlerine ekledi. Uçar, "Tüketici mutlaka ürünün etiketi okumalı. Ürünün virüse etkili olduğunu içeren raporları olup olmadığını öğrenmeli, gerekirse Sağlık Bakanlığı’nı arayıp firmayı teyit etmeli" dedi.

Semra Uçar, Pürel’in piyasadaki merdiven altı denilen taklit ürünlerle karıştırılmamasını, taklide karşı hologramlı önlem almak için çalışma başlattıklarını da söyledi. Bazı vatandaşların doktorların kullandıkları dezenfektanları kullandığını ifade eden Uçar, sık kullanıldığında bu tür dezenfektanların da özellikle çocuklara karşı zararlı etkilerinin bulunduğunu belirtti.

Çarmıklı Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Osman Çarmıklı da Avrupa ülkelerinin son sekiz aydır antibakteriyel ve antiviral el temizleme jellerini stokladıklarını, hatta bazı ülkelerin son aylarda nakliyelerini çok yüksek navlun ücretine rağmen uçakla yaptıklarını belirterek "İhracat yapmak yerine halkımızın ihtiyacını karşılaması için iç pazara daha çok ürün verme yolunu seçtik. Halkımıza ellerini her zaman temiz tutmayı, sık sık yıkamayı, su ve sabunun olmaması durumunda ise ellerini Pürel kullanarak bakteri ve virüslerden arındırmaları gerektiğini öneriyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!