Jeffrey: 'Anadolu Kartalı'nın 'ertelenmesini' sağladık'

Güncelleme Tarihi:

Jeffrey: Anadolu Kartalının ertelenmesini sağladık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 00:00

Wikileaks’in hafta sonu yayımladığı bir belgede geçtiğimiz yıl Türkiye ile İsrail arasında gerginlik yaratan Anadolu Kartalı tatbikatının, “ertelendiği”yle ilgili açıklamaların ABD’nin girişimleriyle yapıldığı ortaya çıktı. Belgeye göre ABD’li yetkililer tatbikatın, aslında iptal edilen uluslararası kısımlarının ertelendiğini duyurarak tansiyonun yükselmesini önlemeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

 

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği mahreçli 13 Ekim 2009 tarihli belge, Savunma Bakan Yardımcısı Alexander “Sandy” Vershbow’a Türkiye ziyareti öncesi bilgi vermek ve o sıradaki ortamı aktarmak için dönemin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey tarafından hazırlanmış.

 

“Sevgili Sandy” diye başlayan ve mektup formatında devam eden, Vershbow’a kısa ziyareti sırasında belli başlı birkaç konuyu gündeme getirmesinin iyi olacağı tavsiyesi veriliyor. Bunlar;

Haberin Devamı

n    Füze savunma kalkanı ve bu konuda ABD’nin sadece Türkiye’nin değil, diğer birçok müttefikinin desteğine ihtiyaç duyacağının ifade edilmesi,

n    PKK’yla mücadelede istihbarat ve diğer alanlardaki kararlılığın yinelenmesi,

n    Türkiye’nin Afganistan/Pakistan’daki çabalarından duyulan memnuniyetin dile getirilmesi,

n    Üst Düzey Savunma Grubu’nda reforma gidilmesi konusunun gündeme getirilmesi,

n    Türkiye’nin İran’dan gelen tehditle ilgili algısının gerçekçi bir değerlendirmeye tabi tutulması için baskı yapılması.

 

Dahası mektupta Vershbow, ABD’nin PKK üzerine düzenleyeceği doğrudan askeri operasyonlarla ilgili gelebilecek talepler ve Türkiye’nin hava savunma kapasitesi keşfiyle ABD’nin füze savunma ihtiyaçlarının bir arada bulunması konusunda uyarılıyor.

 

ANADOLU KARTALI KRİZİNE MÜDAHALE

Belgede yukarıda sözü edilen konular dışında Kafkasya, İran ve İsrail gibi başlıklar altında Vershbow’a bilgi veriliyor. Belgenin en dikkat çekici kısımlarından bir tanesi İsrail başlığı altında yer alan Anadolu Kartalı tatbikatıyla ilgili açıklamalar.

 

Haberin Devamı

Belgede, “Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay, Türkiye ile İsrail arasında kurulacak güçlü ilişkilerin bölgesel istikrar için çok önemli olduğunu kabul etse de Başbakan Erdoğan bu ilişki pahasına iç siyasetteki gücünü artırmaya çalışıyor. Davos’taki çıkışı bizim ve Erdoğan’ın ekibinin kontrol altına almak zorunda kaldığı bir dizi olayın ilkiydi. Sonuncusu ise Anadolu Kartalı tatbikatı oldu” deniliyor.

 

Jeffrey, Vershbow’a Erdoğan’ın İsrail’in katılımını tatbikatın başlamasına saatler kala iptal ettiğini belirterek, “İsrail’in Türkiye’nin hava sahasını kullanarak İran hedeflerini vurma ihtimali söz konusuyken, Erdoğan böyle bir baskını düzenleyecek güçleri eğitmiş olmakla suçlanmanın riskini kaldıramayacağına karar verdi. Müttefikler ve kurumlar arasında yoğun çaba sarf ederek, tatbikatların uluslararası kısmının ‘ertelenmesini’ sağladık ancak ilişkiler bozulmaya başladı” bilgisini veriyor.

 

Haberin Devamı

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!