Güncelleme Tarihi:
FATİH Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında, ordunun kullandığı topların dökülmesi için yapılan tarihi Tophane-i Amire binası bir kez daha ilginç bir sanat etkinliğine evsahipliği yapıyor.
Akbank Oda Orkestrası'nın, önceki yıl Bach Festivali ile başlayıp geçen yıl Alla Turca ile devam eden 'mini festivalleri' kapsamında, bu yıl sırada 1789 Akl-ı Selim'in Müziği var.
1789 Fransız İhtilali ile aynı dönemin Osmanlı İmparatorluğu'nu müzikal anlamda biraraya getiren bu etkinliğin genel sanat yönetmenliğini Akbank Oda Orkestrası'nın şefi Cem Mansur üstleniyor.
Konser, panel, film gösterimi ve sergilerin yeraldığı festival, 24 Mayıs ile 28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
Festivalin bir anlamda fikir babası olan Cem Mansur, bu etkinliği ‘‘bir sanatsal görev’’ olarak yorumluyor. ‘‘Biz de bu toplumun içinden çıkan insanlar olarak bu toplumun tarihini kimliğine katkıda bulunmak zorundayız. Müzisyen olduğumuz için bunu müzik aracılığıyla yapmak durumundayız.’’
Festivalin amacını da şu cümleyle özetliyor Mansur: ‘‘Belli bir dönemi büyüteç altına almak, bilinmeyen bir takım şeyleri ortaya çıkarmak dinleyiciyle tanıştırmak.’’
Mansur'a göre iki önemli nokta var bu konuda: ‘‘Biri 3. Selim'in, diğer padişahlardan çok farklı olan yenilikçi devlet adamlığı ve besteci kişiliği. Diğeri aydınlanma hareketinin bir sonucu olan Fransız Devnimi ve onun her alandaki etkileri. Ayrıca o dönemde yoğun olarak yaşanan Fransa- Osmanlı ilişkileri.’’
1789 Akl-ı Selim'in Müziği'nin bir başka önemli özelliği de Mehul, Gretry ve Gossec gibi bir dönemin fazla tanınmayan Fransız bestecilerini müzikseverlerle tanıştıracak olması. Bu arada ünlü bir düşünür ve yazar olarak tanınan Jean Jacques Rousseau'nun çok fazla bilinmeyen bir yönünü de keşfedecek sanatseverler. Festivalde Rousseau'nun da bir bestesi seslendirilecek. Dönemin Osmanlı Saray Müziği ve 3. Selim'in eserlerinden örnekler de gösterilecek.
Festivalin konukları da dünyaca ünlü sanatçılar. Kemancı Tedi Papavrami, piyanist İdil Biret, mezzo soprano Helene Delavault, piyanist Yves Prin, İstanbul Quartet, Mercan Dede Ensemble, Osmanlı Saray Müziği Grubu ile Münip Utandı ve Akbank Oda Orkestrası.
Aydınlanma çağının ünlü filozof ve yazarı Jean-Jacques Rousseau'nun aynı zamanda iyi bir besteci olduğunu kimse bilmez. Akbank Oda Orkestra'sının düzenlediği Akl-ı Selim'in Müziği başlıklı festivalde Rousseau'nun Köy Kahini adlı bestesi de seslendirilecek.
Fransız Devrimi'nin fikir babasıydı
SİYASET kuramcısı Jean Jacques Rousseau, Fransız devriminin öncülerine esin kaynağı olmuş bir düşünür. 1712 ile 1778 yılları arasında yaşayan Rousseau'nun çocukluğu Fransız ve Yunan edebiyatının başyapıtlarını okuyarak geçti. Doğal hukuk görüşünü benimseyen düşünürlerin mirasçısı olan Rousseau, halk egemenliğini savumadıkları için bu düşünürlere karşı çıktı.
Rousseau'nun duyguyu önplana çıkaran görüşleri, 18. yüzyıl aydınlanma felsefesinin sona ermesini simgeler. Kant, Hegel gibi düşünürleri de çok derinden etkileyen Rousseau, romantizm akımının canlanmasına da önayak oldu.
Rousseau'nun Fransız Devrimi'ni hazırlayan görüşlerin kaynaklarından biri olarak ortaya koyduğu siyasi model, Jakobenler ve önderleri Robespierre tarafından 1793 anayasası ile yaşama geçirilmeye çalışıldı. Ancak Rousseau'nun iktisadi görüşlerindeki net olmayan tavır uygulamaları da güçleştirdi.
Tüm yurttaşların eşit haklara sahip olduğu bir düzeni savunan Rousseau, o dönemde hem aristokrasinin baskısı altında ezilen hem de burjuvazinin gelişmesiyle birlikte giderek yokolan küçük mülk sahiplerinin çıkarlarının sözcülüğünü üstlenmişti.
Siyaset üzerine çok sayıda kitabı olan Jean Jacques Rousseu müzikle ilgili olarak da Çağdaş Müzik Üzerine Bilimsel İnceleme, Fransız Müziği Üzerine Mektup, Müzik Sözlüğü gibi kitapları da bulunuyor.