Java’lı havalı cep telefonları

Güncelleme Tarihi:

Java’lı havalı cep telefonları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 01:03

Bilgisayarlarda görmeye açlıştığımız onlarca farklı uygulamayı artık cep telefonlarında da kullanabiliyoruz. Bizim küçük torun geçenlerde cep telefonuna yüklediği bir yazılımla arkadaşlarıyla hem sesli (bas konuş) hem de yazılı sohbet ediyordu.

GPRS üzerinden çalışan bu yazılım MSN Messenger, ICQ ve Yahoo Messenger gibi anında sohbet programlarına uyum gösteriyor.

Java adlı programlama diliyle yazılmış uygulamalar cep telefonlarının belki de geleceğini elinde tutuyor. Farklı ihtiyaçlara farklı çözümler üreten Java ile kimi zaman alkol oranını hesaplayan bir yazılım, kimi zamansa kelimelerin farklı dillerdeki karşılığını bulan bir sözlük elde edebiliyoruz.


Önce basit oyunlarla cep telefonlarımıza giren Java tabanlı uygulamalar giderek çeşitlenerek neredeyse cihazların başköşesine oturuyor. Konuşma ve mesajlaşmanın ötesine geçen telefon modellerinde birbirinden faydalı uygulamalar bulmak mümkün. Bu sayımızda Hasan Amca, cep telefonu incelemelerinde Java özelliklerini temel alıyor.

Panasonic VS3

Panasonic’in yeni GSM telefon modeli VS3, 16 milyon renk özelliği ile insan gözünün algılayabileceği tüm renkleri 2.2 inç likit kristal ekranına yansıtıyor. 1.3 megapiksel kamerası, video kayıt ve oynatma özelliği, MP3 zil sesleri ve 3 boyutlu oyunları ile göz kamaştıran telefon, Sega’nın meşhur oyunu ‘Sonic The Hedgehog’u da üzerinde barındırıyor. Sun tarafından mobil vcihazlarda kullanılması için geliştirilen Java MIDP’nin 2.0 sürümü de bu cihazda bulunuyor. Java konusunda iddialı görünen bu telefonda oyun fonksiyonu ön planda tutulmuş. Fakat telefonun kapasitesi, farklı uygulamaları çalıştırmak konusunda da umut veriyor.

Motorola V635

Karşınızda hızlı bir telefon var. Hızlı İnternet bağlantısı sunan EDGE teknolojisini destekleyen Motorola V635’te çokluortam özelliklerinin zenginliği tasarımından da belli oluyor. 8x zumlu 1.2 megapiksel kamerası ile hem video hem de fotoğraf çekmek mümkün. Telefonda karşıma ilk çıkan uygulama, ‘Çoklu Ortam Mesaj Servisi’ oldu. Resim, video klip, metin ve sesli mesajlaşma ya olanak veren uygulama telefonu bir iletişim merkezine dönüştürüyor. Oyun servislerinden satın alınabilen Java oyunlarını destekleyen telefonda bulunan ‘Java II Platform Micro Edition’ sayesinde üç boyutlu, yüksek grafik ve ses kalitesine sahip oyunlar çalıştırılabiliyor.

Sony Ericsson J300i

Bu telefonu sanki ben Java incelemesi yapacağım diye üretmişler. Şimdiye kadar gördüğüm en şen şakrak telefonlardan biri. Söyleyince kızıyorlar, fakat bu gerçekten de tam genç telefonu. Tasarımından da belli zaten. J300i’nin masaüstünde, popüler oyun ve melodilerin listelerine bir tıklatmayla erişmek mümkün. Bu hizmeti PlayNow adlı uygulama sunuyor. Sony Ericsson’un sitesinden az evvel baktım, bu telefona uyumlu tam 102 oyun var. Popüler labirent oyunu Rayman 3, J300i eğlenceli saatler sunan yıldız oyunu. Bir başka Java harikası da, ortam oynatıcıları. Tek tıklamayla kullanıma hazır olan Ortaç oynatıcı uygulama sayesinde müzik ve video dosyaları çalıştırılabiliyor.

Samsung SGH-D410

Bu telefonun bence en güzel yanlarından biri, 262.144 renkli 2 inçlik geniş TFT ekranı. Efendim, güzel bir ekran her zaman uygulamaları daha konforlu kullanma ve oyunlardan yüksek tad alma olanağı sunar. Telefonun akranları gibi temel özellikli bulunuyor. 64 polifonik melodi ile orkestra sesleri, GPRS, kızılötesi iletişim, entegre VGA kamera ve zengin ekran koruyucu arşivi. Samsung’un Java konusundaki en iddialı modeli bu. Oyunlar benden tam puan aldı diyebilirim. Bubble Smile, Fun 2 Link, Ultimate Golf ve Challenger&Mobile Chess adlı oyunları oynarken vakit nasıl geçti anlamadım. Telefondaki Kişisel Bilgi Yönetimi adlı uygulama ise takvim, iş listesi, saat, alarm, hesap makinesi, dünya saatleri ve dönüştürme gibi fonksiyonları tek çatı altında toplamış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!