Japonya'dan finansal çöküş uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Japonyadan finansal çöküş uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 14:03

Japonya’nın yeni göreve gelen Başbakanı Naoto Kan, ülkesinin acilen, artan kamu borç yükünün üstesinden gelmesi gerektiğini belirterek, aksi halde Yunanistan’dan kaynaklı euro bölgesindeki sorun gibi finansal sıkıntıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Göreve geldikten sonra ilk kez parlamentoda konuşma yapan Kan, kamu finansmanının yaşlı ve azalan nüfus nedeniyle baskı altında olduğuna işaret etti ve hükümetin borcun kabarmasına izin vermeyi sürdüremeyeceğini söyledi.

     

Japonya'nın, Yunanistan benzeri bir krizi önlemek için finansal yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kan, “Japonya'nın ödenmemiş kamu borcu yüksek. Kamu finansmanımız gelişmiş herhangi bir ülkenin en kötüsü durumunda. Çok fazla hükümet tahvili çıkarmaya bağlı bir mali politikayı devam ettirmemiz zor. Artan borç yükümüzle ilgilenmez ve tahvil piyasalarında güven kaybedersek euro bölgesinde Yunanistan’ın tetiklemesiyle başlayan sorunlara benzer şekilde, finansmanımızın çökme riski bulunuyor” dedi.              

 

Haberin Devamı

Vergi sisteminde tam bir reformu başlatmanın kaçınılmaz olduğunu,vergileri artırmayı düşüneceğini belirten Kan, hükümetinin, deflâsyonun yükselmesini engellemek için merkez bankası ile yakın çalışma içinde olacağını ve“güçlü ve kapsamlı” bir mali politika geliştirmeye odaklanacaklarını ifade etti.

 

KRİZ YAŞAMASI ZOR

Kan, ekonominin 2020 yılına kadar yılda yüzde 2'den fazla büyümesini amaçladığını bildirdi. Kan'ın selefi Yukio Hatoyama, seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri tutmada başarısız olduğu için geçen hafta görevinden istifa etmişti.

 

Credit Suisse bankasının Japonya'daki baş ekonomisti Hiromichi Shirakawa,Yunanistan'ın büyük kamu borcu ve çok fazla deniz aşırı kredileri bulunduğunu ifade etti.  

 

Shirakawa, Japonya'nın ise dış ticaret fazlası veren ve rezervlerinde diğer ülkelerin borçlarını tutan bir ülke olarak, Atina’nın yaşadığına benzer bir krizle karşılaşmasını beklemediğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonuna (IMF) göre, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya’nın kamu borcu geçen yıl, gayri safi yurtiçi hâsılasının yüzde 218,6’sı seviyesinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!