Güncelleme Tarihi:
ONÄ°GAWA SANTRALÄ°NDEN SU SIZIYORÂ / FOTO GALERÄ°
Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, Miyagi bölgesinde bulunan santraldeki reaktörlerden ve kullanılmış yakıt havuzundan az miktarda su sızdığını, ancak radyasyon seviyesinin tehlike yaratmadığını açıkladı.Â
Santralin işletmecisi Tohoku Elektrik Enerjisi Şirketi de, su sızıntısının nedenini araştırdıklarını duyurdu.
TEHLİKE KISA SÜRDÜ
Tsunamiyi tetikleyerek bölgeyi yerle bir eden 11 Mart tarihli 9 depremin artçısı olduğu belirtilen 7.1 büyüklüğündeki sarsıntıda en az 4 kişi öldü, yaklaşık 140 kişi yaralandı.
Japon Jiji ajansı, solunum yetmezliği olan 63 yaşındaki bir kadının Yamagata kentinde öldüğünü, 83 yaşındaki bir kadının da Tome kentinde hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitirdiğini duyurdu.
       Â
Devlet televizyonu NHK de, 79 ve 85 yaşındaki iki kişinin Miyagi bölgesinde öldüğünü belirtti.
Yetkililer, depremin merkez üssünün Miyagi bölgesi açıklarında deniz tabanının 40 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi.
Yaklaşık bir dakika süren sarsıntı, yüzlerce kilometre ötedeki başkent Tokyo’da da hissedildi.
Depremin ardından verilen tsunami alarmı yaklaşık 90 dakika sonra kaldırıldı.
ÇİN ENDİŞELİ
Radyasyon sızıntısının engellenemediği Fukuşima nükleer santralinde ise, deprem sonrasında bir değişiklik olmadığı, sızıntıyı durdurma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
Çin, santralden radyasyonlu su sızmasından büyük endişe duyduklarını bildirdi.
Çin Dıişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Japonya'nın uluslararası yasalara uygun olarak gerekli önlemleri almasını umduklarını ifade etti.
Japonya, Fukuşima santralindeki yüksek radyasyonlu suyu depolamak için tonlarca düşük radyasyonlu suyu dökmek zorunda kalmıştı.
Â