Japonya'da 'veliaht' heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Japonyada veliaht heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2001 00:00


Japonya İmparatorluk Sarayı, Prenses Masako'nun (37) hamile olabileceğini açıkladı. Saray yetkilileri, uzun süredir beklenen ''hamilelik haberini'' kısa bir basın toplantısıyla duyurdu. Haber Japon halkı tarafından büyük sevinçle karşılandı.

Yetkililer, prensesin ''hamilelik belirtileri gösterdiği'' açıklamasından başka bilgi vermezken, hamileliğin kesinlik kazanması halinde resmi açıklama yapılacağını belirttiler.

Prensesin bebeğinin oğlan olması halinde, babası Veliaht Prens Naruhito'dan sonra kraliyet tacının ikinci varisi olacak.

Harvard Üniversitesi mezunu ve Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın eski diplomatlarından Prenses Masako, Naruhito ile 1993'te evlenmişti.

Prenses Masako, 1999 yılının sonlarına doğru bir düşük yapmıştı. Eğer bu kez Masako'nun hamile olduğu kesinlik kazanırsa doğumun kasım sonu ya da aralık başı gerçekleşmesi bekleniyor.

İMPARATOR SEVİNDİ

Kyodo Haber Ajansı, İmparator Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun hamilelik haberinden büyük sevinç duyduklarını bildirdi. Başbakan Yoşiro Mori ise, "Çok mutlu bir haber" derken hükümetin ve halkın gelişmeleri sessizce izleyeceğini belirtti.

Japonya'da ulusal birliğin sembolü sayılan imparatorluk kurumuna halk büyük saygı duyuyor. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından siyasete karışması yasaklanan imparator ve ailesi genellikle kültürel ve sosyal etkinlikler yürütüyor.

Akihito, Japonya'nın 125. imparatoru sayılıyor. Millattan önce yaklaşık 660 yılında ilk imparator Jimmu'nun tahta oturmasıyla başlayan hanedanlığın bugüne dek hiç kopmadan geldiği belirtiliyor. Japonya dünyanın aynı hanedanlığı sürdüren en eski monarşisi olarak kabul ediliyor.

Bu nedenle, İmparator Akihito'nun varisinin kim olacağı Japonlar için büyük önem taşıyor. Kurallara göre ancak erkekler veliaht olabildiği için, prensler üzerinde 'erek evlat sahibi'ç olmaları için büyük bir baskı oluşuyor. Veliaht Prens Naruhito'nun küçük kardeşinin üç kız çocuk sahibi olması, hanedanlığın geleceğine ilişkin endişeleri arttırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!