Japonya'da radyasyon korkusu en yüksek seviyede

Güncelleme Tarihi:

Japonyada radyasyon korkusu en yüksek seviyede
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 16, 2011 00:00

Japonya’nın Fukuşima nükleer tesisindeki iki reaktörde yaşanan patlamanın ardından, Tokyo yakınlarındaki Kanagawa bölgesinde radyasyon seviyesinin normalin dokuz katına çıkması, yerel yönetimleri alarma geçirdi.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Haberin Devamı

 

Yetkililer, yüksek radyasyon seviyesinin insanlar üzerinde neden olabileceği etkilere değindi:

 

Japon parlamentosu sözcüsü Yukio Edano, kuzeydoğu kıyılarında bulunan Fukuşima nükleer tesisinin civarındaki radyasyon seviyesinin, patlamanın öncesindeki seviyenin binlerce katına denk gelen, saatte 400 mSv’ye (radyasyona maruz kalma seviyesi) kadar çıktığını belirtti. Ancak, daha sonra yaptığı açıklamada daha düşük bir rakam verdi.

400 mSv, nükleer tesislerde çalışan personelin ve uranyum madencilerinin maruz kaldığı radyasyon seviyesinin 20 katına eş değer.

 

-       ÂDünya Nükleer DerneÄŸi’ne göre, Çernobil faciasında, insanların tahliye edilmesi kararının verilmedi için radyasyon seviyesinin ulaÅŸması gereken deÄŸer 350 mSv olarak alındı.

Haberin Devamı

 

-       ÂHer yıl, insanlar doÄŸal yollardan 2 mSv radyasyona maruz kalıyor.

 

-       ÂSıradan bir göğüs röntgeni, yaklaşık 0.02 mSv’ye maruz kalınmasına yol açıyor. DiÅŸ röntgeniyse 0.01 mSv yayıyor.

 

-       ÂNew York’tan Tokyo’ya sefer yapan bir uçuÅŸ ekibi, her yıl 9 mSv radyasyona maruz kalıyor.

 

-       ÂHer yıl, en az 100 mSv radyasyona maruz kalınması, kanser riskini önemli ölçüde artırıyor. Her 1000 kiÅŸiden beÅŸinin, yıllar boyunca kümülatif olarak 1,000 mSv radyasyona maruz kalması, ölümcü kanser vakalarına neden olabilir.

 

-       ÂTek seferde 1,000 mSv radyasyona maruz kalınması, mide bulnatısı yapar ancak ölüme neden olmaz. Tek seferde 5,000 mSv radyasyona maruz kalan insanların yarısı, bir ay içinde ölümle burun buruna gelebilir.

 

Hong Kong Üniversitesi kimyasal patoloji uzmanı Lam Çing-wan, Japon halkının Çernobil veya Fukuşima nükleer tesisindeki personelin maruz kaldığı kadar ciddi bir radyasyondan etkilenmesinin düşük bir olasılık olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!