Güncelleme Tarihi:
Tepco adlı ÅŸirket, üç ay içinde radyasyon sızıntısını azaltmayı, dokuz ay içinde de reaktörleri soÄŸutmayı hedeflediÄŸini duyurdu.   Â
Şirket ayrıca yıkılan reaktör binasının üzerinin kapatılacağını belirtti.
Ülkede büyük yıkıma yol açan felakette kesinleşen ölü sayısı 14 bin. Yetkililer, 14 bin kişinin de kayıp olduğunu söylüyor.
Deniz suyunda radyasyon oranı artıyor
Tepco'nun açıklamasına göre, santralde 2 numaralı reaktörün yakınındaki bölgede, Cuma günü deniz suyundaki radyasyon oranı, izin verilen yasal limitin 6500 kat üzerinde çıktı.
Bir gün öncesinde bu oran normal kabul edilen sınırın 1100 katıydı.
Asya'nın en büyük enerji şirketi olan Tepco'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tsunehisa Katsumata, Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında reaktörleri soğutarak santrali kapamak için dokuz aya ihtiyaçları olduğunu söyledi
Katsumata, plan çerçevesinde bölgeden tahliye edilen on binlerce kişinin bir an önce evlerine dönmesinin hedeflendiğini belirterek, "Yol açtığımız sorunlar için özür dileriz. Krizin daha da ağırlaşmaması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Japonya hükümeti, Çernobil felaketindeki kadar risk arz eden Fukuşima krizinin sona erdirilmesi konusunda Tepco'dan takvim istemişti.
1986'da Ukrayna'da yaşanan Çernobil felaketi dünyanın en büyük nükleer kazası olarak tarihe geçmişti.
Clinton: Japonya krizden güçlenerek çıkacak
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Tokyo'da Japon İmparatoru Akihito ve Başbakan Naoto Kan ile bir araya geldi.
Clinton'ın, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra olduğu gibi bu krizden de güçlenerek çıkacağını söyledi ve ülkenin yeniden inşa sürecine destek vereceklerini vurguladı.
ABD, kurtarma ve arama çalışmalarına, 20 bin asker, çok sayıda uçak ve gemiyle destek veriyor.
Deprem ve tsunami felaketinin Japon ekonomisine maliyetinin 300 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.
Â