Güncelleme Tarihi:
Ekibin bugün sunduğu 3 sayfalık ön raporda, Japonya'nın nükleer felaketteki tutumunun örnek olduğu belirtilirken, bununla birlikte bazı nükleer tesislere tsunaminin verdiği zararın yeterince ciddiye alınmadığı bildirildi ve daha fazla hazırlık yapılması çağrısında bulunuldu.
Raporda, kazanın, nükleer tesis tasarımcılarıyla işleticilerinin tüm tabii felaket zararlarına karşı riskleri, kapsamlı şekilde değerlendirerek koruma sağlamaları gerektiğini ortaya koyduğu kaydedildi.
Felakete uğrayan santraller için planlanan yol haritasının önemli olduğu kaydedilen raporda, yeni durumların ortaya çıkmasıyla planda değişiklik gerekebileceği ve uluslararası işbirliği sağlanabileceği de bildirildi.
UAEK ekibi raporun bütününü Viyana'da 20-24 Haziran'da yapılacak konferansta sunacak.
11 Mart'ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve depremin tetiklediği büyük tsunami, Daiçi Fukuşima nükleer santraline zarar vermişti.
UAEK uzmanları Fransız, Rus, Çinli ve ABD'lilerden oluşuyor. Uzmanlar, Fukuşima Daiçi nükleer santralinde olayların nasıl bu kadar kontrolden çıktığını saptamaya çalışıyor.