Japonya’dan radyasyonlu gıda ithalatı korkusu başladı

Güncelleme Tarihi:

Japonya’dan radyasyonlu gıda ithalatı korkusu başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 13:52

Japonya tarihinin en büyük depremlerinden birinin ardından patlak veren nükleer tehlikeyle baş etmeye çalışırken, ekonomik faaliyetinin büyük bir kısmını oluşturan ithalat cephesinden de büyük bir darbe yiyecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan patlamaların ardından ülkede radyasyon seviyesinin Çernobil patlamasının sınırına geldiği yönündeki haberler, Japonya’dan gıda ithal eden ülkeleri alarma geçirmiş durumda.

    

Uzmanlar, radyasyonun gıdalara yayılmasının ithalatçı ülkelerden ziyade, Japon halkını etkileyeceği görüşünde.

 

Dünyanın en büyük beşinci ihracatçı ülkesi olan Japonya, daha çok otomobil, yedek parça ve kimyasal ürünler ihraç ediyor. ABD, Çin, Endonezya, Hindistan gibi ülkeler Japonya’nın başlıca ihracat noktaları olarak dikkat çekiyor.   

 

Haberin Devamı

Hindistan ve Endonezya, Japonya’dan son günlerde gelen ithal ürünleri radyasyondan etkilenip etkilenmediklerini test etmeye başladı.

 

Bununla birlikte Avrupa Komisyon’u AB ülkelerine Japonya’dan ithal ettikleri gıda ürünlerinin daha ciddi bir denetimden geçmesini talep etti.

 

Türkiye de Japonya’dan gıda ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye-Japonya arasındaki 3.5 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 3.3 milyar dolarını Japonya’dan yapılan ithalat oluşturuyor.

 

Japonya ile iş yapan Türk şirketler, her ne kadar şu anda deprem, tsunami ve nükleer felaketin etkisini hesaplamak için erken olduğunu söylüyor.

 

Türkiye’nin Japonya’dan büyük çaplı bir gıda ithalatı gerçekleşmese de ülkedeki Japon restoranları ve suşi zincirlerine talebin radyasyonlu gıda tehlikesinden etkilenip, etkilenmeyeceği merak konusu.

 

NET BİLGİLERE ULAŞILAMIYOR

Birleşmiş Milletlerin (BM), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’yla birlikte kurdukları gıda ve çevre koruma biriminin başkanı Dave Byron, şu ana kadar Japonya’da radyasyonun gıda ürünlerini ne kadar etkilediğine yönelik net verilerin paylaşılmadığını belirtti. Bu birim Japonya’da bir ofise sahip ve ülkedeki yetkililerle doğrudan çalışıyor.

Haberin Devamı

 

Bununla birlikte, Japonya’nın deprem öncesinde ne kadar gıda ürünü ihraç ettiği de bilinmiyor. Ancak Japonya çok büyük çapta taze ürün ihracatı gerçekleştiren bir ülke değil. Avrupa Komisyonu’nun sağlık ve tüketici politikalarından sorumlu sözcüsü Frederick Vincent, 2010’da Japonya’dan AB üyelerine ihraç edilen ürünlerin 9 bin ton olduğu belirtildi.

 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) henüz Japonya’dan ithal edilen gıda ürünlerin test edilip edilmeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

 

SUSHİ ZİNCİRLERİNİ TEDARİK MERKEZLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Radyasyonlu gıda endişesi, dünya genelindeki sushi restoranları zincirlerini de alarma geçirdi. Singapur, Güney Kore gibi ülkelerdeki sushi zincirleri, normalde Japonya’dan ithal ettikleri ürünleri, artık batılı ülkelerden satın almaya başladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

 

Singapur merkezli suşi zinciri Sakae Holdings, Japonya’daki durum kötü gitmeye devam ederse, kendimize alternatif tedarik kaynakları bulmak zorunda kalacağız” dedi.

 

İsrail'in Ynet haber sitesiyse, "Japonya, ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle mücadele ederken, İsraillilerin, çok sevdikleri "suşi" malzemelerinde sıkıntı olabileceği endişesi taşıdıklarını" yazdı.

İsrail'in Ynet haber sitesi suşinin temel malzemesinin Japonya'dan ithal edildiğine dikkat çekerek, "İsrailliler, sevgili (Suşi) rulolarının eksikliğini çekecekler mi?" diye sordu ve bu alandaki bir ithalatçının görüşüne yer verdi.  

 

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!