Japonya’da depremin 3’üncü ayı

Güncelleme Tarihi:

Japonya’da depremin 3’üncü ayı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2011 00:00

Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketi sonrası yaralar sarılıyor. Dün felaketin 3’üncü ayı nedeniyle yaşamını yitiren 23 bin kişi için anma törenleri düzenlendi. Japonlar büyük bir hızla çalışarak enkazı da kaldırdılar. Ancak halen 100 bin kişi barınaklarda yaşamını sürdürüyor.

Haberin Devamı

TARİHİN en büyük 5’inci büyük depremi olarak kayıtlara geçen 11 Mart’taki 9 şiddetindeki Japonya depremi ve tsunami felaketi üzerinden tam 3 ay geçti, ancak acılar hâlâ çok taze. Dün felakette yaşamını yitiren 23 bin Japon için çeşitli kentlerde anma törenleri düzenledi. Duygusal anların yaşandığı törende 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Krizi iyi yönetemediği suçlamalarından sonra istifa edeceği açıklanan Japon Başbakanı Naoto Kan da, dün felaket bölgelerinden Kamaişi kentini ziyaret etti.
100 bin kişi hâlâ geçici barınaklarda
Ülkede deprem ve tsunami enkazının büyük bölümü kaldırıldı. Ancak yaklaşık 100 bin kişi hâlâ geçici barınaklarda yaşamını sürdürüyor. Çoluk çocuk binlerce Japon yeni konutlar inşa edilene kadar spor merkezlerinde kalmaya devam edecek. Hükümet, ruh sağlığı bozulan özellikle evsiz vatandaşların intihar eğilimi göstermesinden büyük endişe duyuyor.
Nükleer santralda zamana karşı yarış
Çifte felaketten sonra soğutma sistemi bozulan, patlamaların yaşandığı Tokyo’nun kuzeydoğusundaki Fukuşima Nükleer Santralı, radyasyon sızdırmaya devam ediyor. Yüzlerce işçi en geç gelecek yılın başına kadar dünyanın en büyük nükleer krizlerinden birini yaşayan santralda bozulan soğutma sistemini işler hale getirmek için çalışıyor. Ancak bu hafta yayınlanan yeni hükümet raporlarına göre, santraldaki zarar ve radyasyon sızıntısı sanılandan daha kötü. Rapora göre, havaya sızan radyasyon 1986’daki Çernobil felaketinin 6’da 1’i kadar. Bu oran, daha önce tahmin edilenin tam 2 katı.

Haberin Devamı

Ölenlere saygı

JAPONYA Başbakanı Naoto Kan, dün felaketin yaşandığı Kamaişi kentindeydi. Krizi iyi yönetememekle suçlanan Kan, ölenler anısına saygı duruşunda bulunup, vatandaşlarının dertlerini dinledi.

Enkaz kalkıyor

TSUNAMİ felaketinde 23 metreye kadar yükselen dalgalar, kıyı bölgelerini adeta haritadan sildi. Dev dalgalar o kadar güçlüydü ki, tonlarca ağırlıktaki gemileri sokak ortasına kadar sürükledi, evleri birer oyuncak gibi üst üste yığdı, önüne gelen herşeyi yuttu. Japonya’nın kuzeydoğusundaki felaket bölgelerinden Miyoka’da şimdi felaketten 3 ay sonra hayat normale döndü. Japonlar canla başla çalışıp enkazı kaldırıyorlar. 3 ay önceki felaket fotoğraflarındaki görüntülerle, aynı yerlerin şimdiki hali, gösterilen çabayı açıkça gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Nükleere hayır

JAPON halkı çifte felaketin 3’üncü ayında yine sokaktaydı. Başkent Tokyo’daki ‘Nükleer Santralleri İstemiyoruz’ eyleminde göstericiler, “Fukuşima’yı durdur”,

/images/100/0x0/55eb0c2df018fbb8f8a79c85
“Başbakan bilgileri bizden saklama” yazılı dövizleri taşıdı. Ülkede enerji ihtiyacının yüzde 30’u nükleerden sağlanıyor. Hükümet, santrallerin kapatılması konusunda adım atmayıp, felaketin boyutlarını halktan gizlemekle suçlanıyor.

Kamikaze  işçiler hâlâ içerdeler

RADYASYON sızdırmaya devam eden Fukuşima Nükleer Santrali’nde işçilerin ölüm kalım mücadelesi devam ediyor. Santrali işleten TEPCO şirketinin basına sunduğu bu fotoğraflarda, ‘Kamikaze işçiler’ özel kıyafetleriyle kendileri için ayrılan çadırın içinde görülüyorlar. Kapıda da yine özel kıyafetli bir görevli oturuyor. ‘Kamikaze işçiler’ dinlenme bölgesinde bir süre rahatladıktan sonra, zamana karşı büyük yarış verdikleri santrale dönerek çalışıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!