Güncelleme Tarihi:
DOĞU Asya’nın güçlü ülkesi Japonya, 42 yıl sonra ilk kez bugün, nükleer enerji üretmeyecek. Geçtiğimiz yıl 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunaminin etkisiyle Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralı’nda yaşanan sızıntı, birdenbire güçlenen nükleer karşıtı cephenin siyasi zaferini de beraberinde getirdi. 1970 yılının Mayıs ayından bu yana nükleer enerji üreten adada dün Hokkaido Nükleer Santralı’nın üç numaralı reaktöründe kapama düğmesine basıldı ve üretim, dün gece yarısı itibariyle durdu. Böylece elektrik enerji tüketiminin üçte biri nükleer santrallardan gelen ülkedeki 50 santralın tamamında üretim durdu.
Nükleer tüketicisiydi
Dünyanın en büyük üçüncü nükleer tüketicisi olan Japonya’da bu durumun ne kadar süreceği şimdilik bilinmiyor. Yaz aylarında bazı bölgelerde zorunlu elektrik kesintileri yaşanması beklenmekle birlikte, yeni yürürlüğe giren yönetmelikler gereği, bir nükleer santralın yeniden çalıştırılabilmesi için, yalnızca deprem ve tsunami testlerinden sorunsuz olarak geçmesi ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın olurunu alması yetmeyecek. Zira açılması istenen santralın bulunduğu bölgenin yerel yönetimleri, reaktörlerin çalıştırılmasına onay vermediği takdirde, bu girişimler sonuçsuz kalmış olacak.
Balık kazandı
SANTRALLARIN tamamen durdurulmasıyla, Japonya’daki nükleer karşıtları sokaklara dökülüp büyük kutlamalar yaptı. Kutlamalarda kullanılan dev yeşil balık figürü nükleer enerji karşıtlığının sembolü haline geldi.