Güncelleme Tarihi:
Japonların çeşitli bilimsel araştırmalar için uzun bir süredir yürüttüğü asteroit yüzeyinden örnek toplama projesi, teknik bir arıza nedeniyle çeşitli aksaklıklar yaşıyor. Uzay aracı Hayabusa tarafından geçen hafta sonu bırakılan Minerva uzay robotu, birkaç gündür Itokawa isimli bir asteroitin peşindeydi. Fakat Japonya Uzay Ajansı yaptığı açıklamada uzay robotuyla iletişimin koptuğunu ifade ederek uzay robotunun akıbetinin belirsiz olduğunu belirtti.
Kutu biçimindeki Minerva, 12 santimlik bir çapa ve 10 santimlik bir uzunluğa sahip. Yaklaşık 600 gramlık bir ağırlığa sahip olan uzay robotunda üç adet ufak kamera bulunuyor. Asteroitin etrafını dolaşarak bilgiler toplamak üzere bırakılan Minerva görev dahilinde yüzey sıcaklığını belirleme ve resim alma gibi eylemlerde bulunacaktı.
Japonya Uzay Ajansı eğer bir aksaklık daha çıkmazsa göreve Hayabusa uzay aracıyla devam etmeyi düşünüyor ve 19 Kasım'da uzay aracını asteroitin yüzeyine indirmeyi planlıyor. Eğer Hayabusa asteroitin yüzeyine başarılı bir şekilde inerse çeşitli kaya örnekleri toplayacak.
Dünyada ilk defa denenen bir asteroitten örnek toplama girişimi başarılı bir şekilde gerçekleşirse bilim adamları asteroitler hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak. Eğer Japonya Uzay Ajansı görevi başarıyla tamamlarsa Çin'le arasındaki 'uzay yarışında' büyük bir avantaj da elde edecek.
1998'de ABD'de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki astronomlar tarafından keÅŸfedilen Itokawa asteroiti, Japonya'nın uzay araÅŸtırmalarında büyük bir katkısı olan roket mühendisi Hideo Itokawa'nın ardından isimlendirildi.  Â
Minerva'yı taşıyan Hayabusa uzay aracı Mayıs 2003'te uzaya gönderilmişti. Hayabusa'nın Dünya'ya Haziran 2007'de dönmesi bekleniyor.