Güncelleme Tarihi:
Başkonsolos Matsutani, Çanakkaleli işadamlarına iki ülke arasındaki ticari ilişkiler konusunda bilgi aktardı. Yaklaşık 1.5 saat boyunca iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Matsutani, şunları söyledi:
“Açık söylemek gerekirse Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkiler o kadar sıkı değil malesef. Yatırım miktarı veya ticari hacim bakımından iki ülke arasındaki ilişkiler tatmin edici seviyeye ulaşmamıştır. Geçen yıl ekim ayında Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen Japonya'ya giderek bizim bakanla iki ülke arasındaki ticari ilişkileri nasıl geliştirebilecekleri konusunda görüşme yaptı. Bunları lafla söylemek kolay, ama yerine getirmek zor. Çünkü Japonlar'a göre Türkiye'den mal satın almak çok zor. Japonlar Türkiye'den ne alabileceği konusunda kararsız. Satın aldıklarında ise bazı problemler çıktığını söylüyorlar. Mesela bir Japon firması Türkiye'den epeyce fındık satın almış. Ama kalite bakımından çok zayıf olduğu için Japonya'da satılmamış ve o firma çok zarar görmüş. Bunun gibi hadiseler olduğu için Türkiye'den mal satın almak çok zor diyorlar. Bu durum Japonya'da Türkiye için kötü bir imaj yarattı. Bu durumu düzeltmek gerekiyor. Bundan sonra ilişkilerimizi daha da geliştirmek bize düşen görevdir.”
Başkonsolos Dr. Hironao Matsutani, İstanbul Boğazı'ndaki tünel projesine de değinerek “Biz ona Marmara projesi diyoruz. Bu projeye dünyanın kredisini verdik. Başka hiçbir projeye bu kadar çok para vermedik, yalnızca Türkiye'ye verdik. Japon firmalar bize her ay çalışmalar hakkında rapor veriyor. Şu anda projenin iyi gittiğini görüyoruz. Ama bir problem varmış. Asya ve Avrupa yakaları kazıldıkça tarihi eserler çıkıyormuş. Bu durum çalışmalara çok engel oluyor ve proje gecikiyor. Deniz altında işler iyi gidiyor, ama yukarıda malesef iyi gitmiyor. Son olarak istasyonun yeri de değiştirilmiş” dedi.