Japon ekonomisi depremin hesabını yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Japon ekonomisi depremin hesabını yapıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 14, 2011 16:57

Yükselen petrol fiyatları, belirsiz ihracat talebi ve hükümet ile muhalefet arasındaki bütçe açığı tartışması Cuma gününe kadar, Japonya'daki ekonomik toparlanma için en büyük riskler arasında yer alıyordu.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     

 

   Â

 

Ancak 8.9 şiddetindeki deprem, Japon coğrafyasından kaynaklanan ve ülkenin ekonomisini daha derinden etkileyecek unsurların varlığını en acı şekilde hatırlattı.

 

Doğal afetin verdiği tüm hasarı hesaplamak biraz zaman alacak. Yetkililer ve kurtarma görevlileri, hala depremden etkilenen bölgelerdeki can ve mal kaybının bilançosunu çıkarmakla uğraşıyor.

 

Haberin Devamı

Yaşanan deprem, ülkede 2010'un son çeyreğinde yavaşlayan ancak bu çeyrekte hızlanması beklenen ekonomik toparlanmayla ilgili soru işaretlerini de artırdı.

 

Japon ekonomisi geçen yıl yüzde 3.9 ile son 20 yıldaki en hızlı büyüme performansını kaydetti. Ancak, üretim hızı hala finansal kriz öncesindeki seviyenin altında bulunuyor. Bununla birlikte gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) da son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3'lük bir daralma gösterdi.

 

Depremlerin büyük ekonomiler üzerindeki etkileri genellikle ilk beklentinin altında kalıyor. Japonya'da zarar gören bölgeler, ülkenin ekonomik açıdan en fazla katkı sağlayan kesimi değil.

 

BELÄ°RSÄ°ZLÄ°K ARTABÄ°LÄ°R

Buna rağmen felaket, yatırımcılar arasında Japonya'ya yönelik belirsizliği artırabilir. Ülkedeki büyüme büyük oranda ABD, Avrupa ve Çin'e yapılan ihracata dayanıyor. Japon ekonomisi bu anlamda dışarıya bağımlı bir görüntü çiziyor.

 

Avustralya merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Macquarie Asya Başekonomisti Richard Jerram, "Kırılgan ekonomik döngü, önemli bir darbeye dayanacak durumda değil" değerlendirmesini yaptı.

 

Haberin Devamı

Depremi Tokyo'daki ofisinde yaşayan JP Morgan Securities ekonomistlerinden Masaaki Kanno da, depremin yaratacağı ilk ekonomik etkiler için, "Tüm ulaştırma ve dağıtım sisteminin normal olarak çalışmaya başlaması zaman alacak gibi görünüyor... Özellikle, Toku bölgesindeki iş faaliyetleri zarar görecek" öngörüsünde bulundu.

 

GIDA TALEBÄ° ARTTI

Tokyo'da marketlerde boş kalan raflar kısa dönemde gıda ve öncelikli tüketim malzemelerine olan talebi artıracak gibi görünüyor. Diğer taraftan uzun vadede ise özellikle turizm sektörünün büyük darbe alacağı tahmin ediliyor.

 

Bununla birlikte, depremden etkilenen bölgede yine uzun vadede inşaat ve alt yapıya büyük oranda harcamalar yapılması muhtemel görünüyor.

 

Haberin Devamı

Yeniden yapılanmanın finansmanı için Japon halkının ve iş dünyasının ellerindeki tasarrufları kullanacak olması gelecek aylarda ekonomik büyümeyi destekleyecek.

 

Ancak, alt yapı harcamalarının finansmanı Japon hükümetini daha fazla borç almak için tahvil ihracına yönelteceği için bütçe açığını da artırabileceği uyarısı yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!