Güncelleme Tarihi:
Benzer tespitler içeren MİT raporunda ‘milis’ (savaş sırasında orduya destek olan halk gücü) ifadesi dikkat çekti. MİT kışladaki askerlerden birinin bağlantısının bulunduğu kişinin PKK’nın milislerinden olduğu bilgisine ulaşırken, şehit ailelerinin avukatı Altan Ulutaş, “Dava dosyasındaki istihbarat birimlerine ait raporlarla, terör örgütleri ile irtibatları bulunduğu tespit edilen kişilerin araştırılmasını” istedi. Hürriyet’in ulaştığı raporlara göre, Jandarma, ilgili kurumlarla Afyonkarahisar’a ilişkin 2 önemli istihbarat paylaştı. Jandarma Genel Komutanlığı 12 Aralık 2012’de gönderdiği ilk istihbarat raporunda, terör örgütünün Batı’daki yapılanmalarında yer alan 1’i kadın 3 kişiden oluşan bir grubun, öncelikle İzmir’de, burada başaramadıkları takdirde ise Afyonkarahisar’da canlı bomba eylemi planladığına dikkat çekti. Güneydoğu kökenli 2’nci istihbarat notunda ise örgütün Ankara, Konya, Afyonkarahisar ve Mersin’de geçen yıl Kayseri-Pınarbaşı’ndaki gibi ses getirecek bir bombalı intihar saldırısı planladığı bilgisi yer aldı.
SABOTAJ KAYGIMIZ GÜÇLENDİ
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, hem patlayan cephanelikte C-4 plastik patlayıcı bulgularını saptayan Adli Tıp Kurumu’nun raporunun hem de Jandarma ve MİT’in dava dosyasına giren istihbarat raporlarının olaya ilişkin “sabotaj” kaygılarını güçlendirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Başından beri bunun sıradan bir kaza olmadığını söyledik. Genel Başkanımız bunun sabotaj olabileceğine ilişkin kaygılarını dile getirdi. Bir tecavüzcünün ihbarıyla generaller müebbete mahkum edilirken, anamuhalefet partisi liderinin ortaya attığı bir iddia dikkate bile alınmadı. Şimdi de dosyaya giren istihbarat raporları var. Raporlarda, 1 askerin irtibatta bulunduğu kişinin terör örgütünün milislerinden olduğu belirtiliyor. Yine burada bir patlama olabileceği yönünde istihbarat raporu var. Patlamanın ardından yapılan incelemede plastik patlayıcı bulunması da kimseyi ilgilendirmiyor mu? Ortada bu kadar açık kanıt ve ciddi iddia varken neden bunların hiçbiri araştırılmıyor. Artık bu olay kaza denip geçiştirilemez, bütün yönleriyle araştırılmalıdır.”
Teğmen Eren’e çekilme izni
AFYONKARAHİSAR’daki 25 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan cephanelik patlaması ile ilgili davaya bakan Eskişehir Askeri Mahkemesi’nin davadan çekilme istemi, Askeri Yargıtay 3’üncü Dairesi’nce kabul edilmedi. Eskişehir Askeri Mahkemesi’nde 1 Ağustos’ta görülen duruşmada, mahkeme heyetinden Hava Hâkim Binbaşı Ahmet Mithat Acar, Hava Hâkim Üsteğmen Yusuf Hatip ile Hava Hâkim Teğmen Cevher Eren, tarafsız olarak mahkemeyi devam ettiremeyecekleri gerekçesi ile davadan çekilme isteminde bulunmuştu. Askeri Yargıtay 3’üncü Dairesi, mahkeme heyetinden Hava Hâkim Binbaşı Ahmet Mithat Acar, Hava Hâkim Üsteğmen Yusuf Hatip’in, çekilme istemini kabul etmedi. Askeri Yargıtay, son duruşmada şehit yakınları tarafından üzerine su fırlatılan mahkeme heyetinden Teğmen Cevher Eren’in çekilme istemini ise kabul ettiğini açıkladı. Daire, davanın Eskişehir’de Askeri Ceza Mahkemesi’nde, heyette görevlendirilecek yeni bir üye ile birlikte görülmesine karar verdi. - Kemal ATLAN / DHA