Uğur Dündar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 01:57
Erzurum Horasan’daki durum, ilçe girişindeki karayolları tabelasında açıkça ilan edilmiş... Tabelada "İlçemizde Tavuk Vebası Vardır!" yazıyor. Resmen ilan edildiği gibi ilçede tavuk vebası, yani kuş gribi var, ancak karantina yok! Tabii Horasan-Erzurum Karayolu’nun başlangıcındaki jandarma kontrolünü saymazsak! Kontrol noktasında jandarma ilçeden çıkan araçları durdurup "Arabanızda tavuk var mı?" diye soruyor. "Yok" derseniz geçip gidiyorsunuz.
Jandarma bagajı açtırarak arama yapamıyor, zira bunun için mahkemeden bir arama kararı gerekiyor. Horasan’da ilk kuş gribi vakası 30 Aralık Cuma günü görüldü. Merkez Camii Kebir Mahallesi’nde 4 tavuğun ölümü üzerine aynı akşam ve cumartesi gecesi kanatlı hayvanlar toplanarak itlaf edilmeye başlandı. Kaymakam Ahmet Atılkan’ın verdiği bilgiye göre 4 şüpheli tavuk ölüsünden alınan örnekler, önce Erzurum Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne, oradan da İzmir Bornova’daki merkeze gönderilmiş. Kesin yanıt çarşamba günü gelmiş ve tavukların kuş gribinden öldükleri bilimsel olarak saptanmış.
6 EKİPLE İTLAF
Kaymakam Atılkan, itlaf çalışmalarının 4’er kişiden oluşan 6 ekiple yapıldığını, kuş gribinin çıktığı yer olan Camii Kebir Mahallesi’ndeki tüm kümeslerin ve gübreliklerin dezenfekte edildiğini belirtiyor. Yine Kaymakam’ın verdiği bilgiye göre ilçede bugüne kadar 2 bin 500 kümes hayvanı itlaf edilmiş. Yörede hakim olan dondurucu soğuklar itlaf ve dezenfekte çalışmalarını zorlaştırıyor. Hatta zaman zaman dezenfeksiyonda kullanılan malzemeler donduğu için eksi 35 dereceyi bulan soğukta toplanan hayvanların gömüleceği yerlerin kazılması bile mümkün olamıyor. Bu çabalar sürdürülürken bir yandan da binlerce broşür dağıtılıyor ve halk kuş gribine karşı uyarılıyor. Ayrıca tüm muhtarlar
toplantılara çağrılıp bilgilendiriliyor.
İMAMLAR DEVREDE
Bu arada camilerde imamlar "Evlerinde tavuk saklayanların bunları derhal görevlilere teslim etmeleri" konusunda telkinde bulunuyor. Bunlar, Horasan’da başta kaymakam olmak üzere resim makamların bize verdiği bilgiler. Horasan’da grip ve zatürree şüphesi ile sağlık ocakları ve hükümet doktorlarına başvuran vatandaşlar, öncelikle Erzurum Numune Hastanesi İntaniye Servisi’ne naklediliyor. Gerekli görüldüğünde de oradan
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin bulaşıcı hastalıklar servisine sevk ediliyor.
Bakan açıkladı Ankara’ya sıçradı
KUŞ gribi vakalarına Ankara’da eklendi. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara’nın Nallıhan İlçesi’nde Hasan Polatkan Baraj Gölü’nde, iki yaban ördeğinde kuş gribi tespit edildiğini bildirdi. Ankara Valisi Kemal Önal da iki yaban ördeğini kontrol için veterine götüren sekiz kişinin kontrol amacıyla Ankara Numune Hastanesi’ne gönderildiğini açıkladı. Vali Önal, tehlike geçinceye kadar Ankara köylerinde kanatlı hayvan dolaşımının yasaklandığını belirtti.
İZMİR’DEKİ ŞÜPHE
İzmir’de en küçük çocuklarını bademcik enfeksiyonu nedeniyle hastaneye götüren 5 kişilik Dursun ailesi, mahallelerinde ölü tavuklar olduğu ortaya çıkınca ailece kontrol altına alındılar. Aile muayene sonrası evine gönderildi. Yalova’da da Devlet Hastanesi’ne başvuran 5’i çocuk 7 kişi İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.
Rektörü tutuklatan cihaz hayat kurtardı
VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne 25 milyon dolarlık ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasına ve onunla birlikte 9 görevli hakkında dava açılmasına neden olan tıbbi cihazlar, şimdi kuş gribine yakalanan hastaların tedavisinde kullanılıyor. İhale kapsamında alınan solunum cihazlarından 2’si Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Servisi Yoğun Bakım Ünitesi’nde hastaların hizmetine sokuldu. Doğubeyazıt’tan getirilen ve kardeşleri Muhammet Ali, Fatma ve Hülya’nın ölümüyle ailenin hayatta kalan tek çocuğu olan Ali Hasan Koçyiğit’i de bu cihazlardan biri hayata bağladı. 6 yaşındaki Ali Hasan Koçyiğit, 3 gündür bağlı olduğu solunum cihazında durumunun düzelmeye başlaması üzerine bu sabah normal tedaviye alındı. Ali Hasan’ın tedavisi artık solunum cihazına bağlı olmadan devam edecek.
Karantina yokHorasan’da kesilmiş tavuk satışının sürdüğü "Horasan Et ve Tavuk Pazarı"nın önünde konuştuğumuz vatandaşlar, Camii Kebir Mahallesi de dahil olmak üzere ciddi bir karantina uygulaması yapılmadığını söylüyor. Bir vatandaş kesilmiş tavuğu objektiflere gösteriyor.
5’i de şüpheli
Siirt’in Baykan İlçesi Ziyaret Beldesi’nde oturan ve 3 gün önce tavukları ölen Baysal Ailesi’nden 5 çocuk, kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.
Kim korkar kuş gribinden
Yetkililer istedikleri kadar uyarsınlar, "kim korkar hain kuş gribinden" dercesine meydan okuyor çocuklar. Erzurum’un Palandöken ve Maksutefendi mahallelerinde "kuş gribi" salgınını umursamayan çocuklar, kazları kovalayıp, tavukları ellerine alıyorlar. Büyükler de seyrediyor.
İşte bir örnek daha... Bitlis’in Güroymak İlçesi’ne bağlı Güzelli Köyü. Uyarılara kulak asan yok. Bu vatandaş da eline aldığı bir tavuk ölüsünü gülerek objektiflere gösteririyor. Yanındaki şirin kız da kendi çocuğu. Ama çocuğunun sağlığı konusunda en ufak bir endişe bile duymuyor.
Korunma ikilemi
3 kardeşi hastalığa kurban veren Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde itlaf sürüyor. Ama ne bir özen, ne bir korunma. Yetkililer maskeli, halk bildiğiniz gibi. Bu genç kız da evlerindeki hayvanı çıplak elleriyle teslim ediyor, ağzını ise başörtüsü ile kapamaya çalışıyor. Kayseri, Afyonkarahisar, Adana Ceyhan ve Eskişehir’de tavuk ölümleri üzerine dezenfektasyon çalışmaları yapıldı.
İTLAF VAHŞETİ
Kars’ta tavuk ve hindiler, üzerlerine benzin dökülüp canlı canlı yakılarak itlaf edildi. TV’lerden verilen görüntülerde alev alan hayvanların can havliyle ateşten fırlayan görüntüleri seyircileri ayağa kaldırdı. Telefonlarına sarılan vatandaşlar Hürriyet’i arayarak uygulamayı şiddetle protesto ettiler.