Güncelleme Tarihi:
Başbakan Tayyip Erdoğan, eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye talebi iletirken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da eski Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterand’a mektup yazmış.
PARİS’TEKİ Louvre Müzesi’nin Türkiye’den çinilerin istendiğine yönelik bir talep olmadığı yönündeki açıklamasına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık, 2010’da Dışişleri Bakanlığı’na Louvre’dan Türkiye’ye ait olan eserlerin iade edilmesi ile ilgili bir yazı yazıldığını açıkladı. Bakanlık yazıya Osmanlı arşivlerinden tarihi yapıların Türkiye’ye ait olduğuna yönelik belgeleri eklerken, görüşme talebini de iletti. Talebe yanıt gelmeyince, Türkiye Fransa ile en üst düzeyde temasta bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye 2011’de Türkiye ziyareti sırasında özel olarak eserlerin iade edilmesine yönelik talebi iletti. Fransa’dan olumlu dönüş olmaması üzerine devreye Kültür ve Turizm Bakanı Günay girdi. Günay, geçen ocak ayında eski Fransız meslektaşı Mitterand’a bir mektup yazdı. Mektupta eserlerin Türkiye kökenli olduğu, 1’inci Mahmut Kütüphanesi ve 3’üncü Murat Türbesi’ne ait olduğu, restorasyon sonucunda sağlam olanların sahteleri ile değiştirildiği kaydedildi. Mitterrand eserlerin yasal yollarla Fransa’ya geldiğini ifade eden bir yanıt verdi. Bu yanıt üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Fransa’ya 2011’den itibaren defalarca iade başvuruları yapıldı. Dışişleri kaynakları, Fransa ile temaslar hakkında şu bilgiyi verdi:
TALEP YANITLANMADI
“Resmi Fransız makamları, Louvre Müzesi’nde bulunan 2’nci Selim Türbesi’ne ait çini pano ile Süsleme Sanatları Müzesi ve Sevr Müzesi’nde bulunan 1’inci Mahmut Kütüphanesi ve 3’üncü Murat Türbesi’ne ait çinilerin ülkemize iadesi konusunu görüşme isteğimizi bugüne kadar yanıtlamamıştır. Paris Büyükelçiliğimiz yazılı girişimlerde bulundu. Louvre Müzesi’nin cevabı mektubunda, koleksiyonlarının 8 bölüm ve depoda yüzbinlerce eserden oluştuğu, araştırmanın hesaplanamayacak kadar uzun zaman alacağı, araştırmayı yürütecek uzmanlarımıza refakat edecek kadroları bulunmadığı iletildi.”
SEVR MÜZESİ’NİN YANITI
“Sevr Müzesi’nin yanıtında ise ‘Türkiye kökenli eserler’ ifadesiyle neyin kastedildiğine açıklık getirilmesi istenmiş ve iki ülke arasında ortak çalışma yürütülmesinden memnuniyet duyulacağı, ülkemizin de bulunduğu coğrafyaya ait eserlerin envanter çalışmasının henüz yapılmadığı, envanter çalışmasının 2013’de başlatılmasının öngörüldüğü bildirilmiştir” denildi.
Louvre Müzesi: Hukuk açısından dayanağı yok
Kültür Bakanlığı’nın panoların iadesi talebine karşılık Louvre Müzesi, Osmanlı çini panolarının çalıntı olmadığı tezinden vazgeçmiyor. Hürriyet’in yazılı olarak ilettiği soruları dün yanıtlayan Louvre yönetimi, “Bu panolar, bağış, satın alma ve miras yoluyla, tamamıyla resmi yollardan, dönemin yasalarına uygun olarak müzeye girmiştir. İade süreci girişiminin uluslararası ve ulusal hukuk açısından yasal dayanağı yoktur. Bu gibi konularda, her iki tarafın da hassasiyeti düşünülerek ve geleceğe yapıcı bakılarak adım atılmalı” yanıtını gönderdi. Arzu ÇAKIR MORIN / PARİS
Bulgaristan 962 eser iade etti
BULGARİSTAN Hükümeti, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a Türkiye’den çıktıktan sonra sınır kapılarında yakaladıkları 962 eseri teslim etti. İki ülke arasında geçen ay imzalanan kültür anlaşması sonrasında Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, Bakan Günay’ın Bulgaristan’a gelmesi halinde yakaladıkları eserleri vereceğini açıkladı. Bakan Günay, dün karayoluyla Bulgaristan’a gitti. Boyana Milli Müzesi’nde düzenlenen törenle 962 eser Günay’a teslim edildi. Roma Dönemine ait eserlerden 20’si dün akşam iade edildi. Kalan 942 eser aşama aşama Türkiye’ye gönderilecek. Umut ERDEM/SOFYA