Güncelleme Tarihi:
İSU Genel Müdürlüğü konferans salonunda basın toplantısı düzenlenen Genel Müdür İlhan Bayram, Yuvacık Barajı’nın kentin ana içme su kaynağı olduğunu hatırlattı. Bayram, bu yaz döneminde bölgeye istenen oranda yağış düşmediğini, bu nedenle de barajdaki su seviyesinin en alt düzeye indiğini belirten Bayram açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Barajda bugün itibariyle 16 milyon 290 bin metreküp su var. Temmuz ayı başından bu yana sürekli olarak Sapanca Gölü’nden 3 pompa ile su alıyoruz. Günlük Sapanca’dan çektiğimiz su miktarı 170 bin metreküp. Yani yaklaşık şehre verdiğimiz suyun yarısını Sapanca Gölü’nden alıyoruz. Diğer alımlarla birlikte Sapanca Gölü’nde su seviyesi yaklaşık yarım metre düştü. Bu da sahilinde yaklaşık 8 metrelik yatay çekilmeye yol açtı. Ama Sapanca’da olağanüstü bir durum yok. Sapanca’dan su almamış olsaydık şimdi barajda su tükenmişti. Kocaeli-Sapanca hattı olmasaydı susuz kalacaktık. Sapanca ile Yuvacık’ı birbiri ile koordine edip yağışlı döneme kadar vatandaşlarımıza su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Halkımız rahat olsun, sürekli su temini yapılacak. Ama suyumuzu israf etmeden kullanalım. "
KURAKLIK YAŞANIYOR
Bölgede adı koyulmamış net bir kuraklık yaşandığını söyleyen Bayram, "Sapanca Gölü’nün 1 milyar 120 milyar metreküp hacmi var. Bu suyun hepsini kullanamıyorsunuz. 120-136 milyon metreküp su verimliliği bulunuyor. Gölde emniyetli olarak su alınabilecek seviye 28 metre olup 2013 yılı için bir sıkıntı yok. Elimizdeki suları iyi idare edip bunu vatandaşlarımıza hissettirmedik. Aralık başına kadar, yani yağışlar gelinceye kadar bunu idare edeceğiz. Sapanca Gölü’nden 3 pompa ile su çekmeye devam edeceğiz. Aylık 3 pompanın 750 bin lira yaklaşık olarak elektirik masrafı var. Şu anda 4’üncü pompaya geçmeye gerek yok. Ama 4’üncü pompa yedekte bekliyor" dedi.
SAPANCA GÖLÜ HASSASİYETİMİZ DEVAM EDİYOR
Su çekmelerine rağmen göle olan hassasiyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Bayram, " Bizim Tübitak ile birlikte hem Sakarya hem de Kocaeli ile ilgili ortak projemiz devam ediyor. Göl yeraltından besleniyor. Çok önemli bir göldür ve bunun korunması anlamında doğal sirkülasyonun devamı anlamında şu an için bir problemimiz yok. 130 metreküp yenilenebilir su alma imkanımız var" diye konuştu.