Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2009 13:03
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 15 milyon Euro'luk arıtma yatırımlarının ardından 19 Ocak Pazartesi günü 20 noktadan alınan su numunelerinde, daha önce litrede 60 mikrograma kadar yükselen arsenik oranlarının en yüksek 13.3 mikrograma gerilediğini açıkladı. Kocaoğlu, İzmir halkını tahrik ederek su üzerinde siyaset yapanların yanlış yaptığını söyledi.
Arsenikli su ile mücadele eden İzmir'de kalıcı çözüm, bilgi ve tekkonolojide işbirliği hedefleriyle uluslararası arsenik zirvesi başladı. Ege Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Güvenli Su Üretimi’ kongresine 4 ayrı kıtadan 10 farklı ülkeden 30 bilimadamı tebliğlerini sunacak. Kongre 23 Ocak Pazar gününe kadar sürecek. Yabancı bilimadamları İzmir'de yapılan arsenik arıtma tesislerini de inceleyecek.
İzmir Sanat Salonu'nda başlayan kongrenin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel ısınmanın getirdiği ‘Susuzluk’ tehlikesi ve güvenli su kaynaklarının süratle tükenmesinin sadece İzmir'in değil tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu söyledi. Kentlerin karşı karşıya kaldığı bu tehlikenin hem yerel yönetimlere hem de merkezi idareye büyük sorumluluklar yüklediğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, İzmir'de su sorunun çözümü için önemli adımlar attıklarını açıkladı. Kuraklık, çevresel kirlenme, tarımsal ilaçların bilinçsiz kullanımı ve tektonik yer hareketleri nedeniyle dönemsel olarak azalıp artan yeraltı sularındaki arsenik oranlarının, 2008 yaz ayında İzmir'de arttığını söyledi.
Kocaoğlu, “Suda, 2007 yılına dek uluslararası kabul edilebilir değer olarak gösterilen litrede 50 mikrogram arseniğin, yeni kabul edilen değer olan 10 mikrograma doğal yollardan düşürülmesi mümkün değildi. Bunun için mutlaka yeni yatırımlara ve teknolojilere gereksinim vardı. Üstelik bu durum, sadece İzmir için değil, kuraklıktan etkilenen tüm bölgeler ve iller için de geçerliydi. Biz İzmir olarak, 4 ay gibi kısa bir süre içinde toplam 15 milyon Euro'luk bir yatırımla 3 arsenik arıtma tesisi birden kurarak bu sorunu büyük ölçüde çözdük. Bazı yeraltı kaynaklarımızda, litrede 60 mikrograma kadar yükselen arsenik miktarını, bugün itibariyle maksimum 13 mikrograma düşürmüş durumdayız. İzmir'de 20 noktadan alınan numunelerde arsenik değerlerini litrede sadece iki yerde 13, üç yerde 11 ve 12, 15 yerde de 10 mikrogramın altında olarak tespit ettik. Bu müjdeyi kamuoyuyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Kocaoğlu, İzmir Valiliği'nin Hıfzısıhha Enstitüsü'ne her pazartesi 20 noktadan aldığı su numunelerinin sonuçları cuma günleri açıklandığını, İZSU'nun da Valilik'le birlikte aynı numuneleri alarak kendi laboratuvarlarında test etiğini belirtti.
İZSU laboratuvarlarından alınan sonuca göre en yüksek oran litrede 13.3 mikrogramla Bornova İtfaiye Çeşmesi, 13.06 mikrogramla Bostanlı ve 12.53 mikrogramla Bayraklı'da tespit edildi. Su standarlarında, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı sınır değer olan litrede 10 mikrogram kabul ediliyor.
SU ÜZERİNDEN SİYASET DOĞRU DEĞİL
Başkan Kocaoğlu, İzmir halkını tahrik ederek su üzerinden siyaset yapanların yanlış yaptığını de belirterek, “Tüm çabamız, İzmirli hemşehrilerimizin hizmetine sunduğumuz sağlıklı su kaynaklarını artırabilmek içindir. Arsenik arıtma tesislerimiz 15 gün sonra tam kapasite devreye girecek. Proje ve kaynakları hazır olan baraj yatırımlarımızın tamamlanması halinde, mevcut yüzeysel su kaynaklarımızla birlikte, ‘yeraltı sularını rezerv olarak tutarak' İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayabileceğiz” dedi. Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Türkiye'nin su kriziyle ilgili ciddi çalışmalar yapmazsa, su fakiri ülkeler sınırına yaklaşacağını belirtti.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise Amerika Birleşik Devletleri'nin batı bölgeleri ile Çin, Kore, Tayland, Tibet, Moğolistan, Hindistan, Bangladeş, Kamboçya, Tayvan ve Meksika gibi ülkelerde arsenik seviyesinin çok yüksek olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye'de ise 2005 yılında içme suyundaki kabul edilebilir arsenik miktarının bir litrede 50 mikrogramdan 10'a düştüğünü belirterek, “Ülkemiz için önemli olan arsenik değerleriyle ilgili bu değişikliğin gerektirdiği yatırımları, arseniğin insan sağlığına etkisi ve güvenli su üretimine ilişkin uygulamaları uluslararası bir organizasyonla kamuoyuna yansıtmak istedik. Dünyanın birçok ülkesinden kendi alanında öncü olan bilim insanlarını bir araya getirdik. Bu insanlar dünyanın farklı bölgelerindeki sularda arsenik kirliliğinin araştırılması ve sulardan arsenik giderilmesi konusunda uluslararası projelerde çalışarak, bu konuda global çözümler üretmiş kişilerdir. Bu kongre, bu tür bilimsel işbirliklerin başlatılmasında öncü olacak. İzmir, şanslı bir kent. Bilimin önderliğinde kentin sorunlarının çözülmesine belediye ile işbirliği yaparak katkı koyacağız” dedi.
Kongre boyunca, İtalya, Almanya, Japonya, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri, Şili, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti, Bulgaistan, İsveç, Polonya ve Türkiye'den 31 konuşmacı bildiri sunacak.