Güncelleme Tarihi:
Kurumlar Vergisi Rekortmenleri sıralamasında ikinci sırada Gediz Elektrik Dağıtım İzmir Müessesesi ve üçüncü sırada Batıçim Batı Anadolu Çimento şirketleri yer aldı.
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, başkanlık binasında düzenlediği basın toplantısında 2006 yılı faaliyetlerinden doğan ve 25 Nisan 2007 gününe kadar verilen kurumlar vergisi beyannamelerine göre oluşan bilgileri aktardı.
Beyan edilen toplam kurumlar vergisi matrahının bir önceki yıla göre yüzde 57,2 artarak 2 milyar 691 milyon YTL seviyesine ulaştığını kaydeden Bulut, bunun ”ekonomide işlerin kötü gitmediğinin göstergesi olarak algılanabileceğini” aktardı.
Kurumlar vergisi oranlarındaki düşüşe rağmen tahakkuk miktarının artmasının bu konudaki iktisat modellerini de kanıtlar nitelikte sonuç verdiğini dile getiren Bulut, gelir vergisinde de benzer sonuçların alındığını kaydetti.
Kurumlar Vergisi rekortmenleri sıralamasında geçen yılın ikincisi Philsa Philip Morris Sabancı A.Ş'nin ödeyeceği 84 milyon 393 bin 44 YTL vergiyle ilk sırayı aldığını ifade eden Bulut, geçen yılın birincisi Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş İzmir Müessesesi'nin 27 milyon 934 bin 191 YTL vergiyle ikinci sırada ve Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş'nin de 12 milyon 615 bin 842 YTL vergiyle üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.
İlk 100'e giren mükelleflerden toplam kurumlar vergisinin yüzde 54.83'ünün tahakkuk ettirildiğini ifade eden Bulut, bu listede en yüksek verginin sigara üretimi, elektrik enerjisi dağıtımı ve kimyasal madde üretimi sektörlerinden tahakkuk ettirildiğini ifade etti.
SIFIR GELİR BEYAN EDENLER
Bulut, Mart ayında açıklanan gelir vergisi verileriyle ilgili ayrıntılı açıklamalarda da bulundu.
İzmir'de basit usul ve kira gelirleri haricinde tahakkuk eden toplam gelir vergisi miktarının yüzde 10,7 artışla 328 milyon 201 bin 333 liraya ulaştığını kaydeden Bulut, tekstil ve konfeksiyon sektörlerine getirilen vergi indirimi sonucu bu sektörlerin en yüksek matrah artışı sağlayan sektörler sıralamasına girdiğini ifade etti.
Sıralamada, incir toptan satışı, halat, ip ve sicim imalatı ve kemer ve kayış imalatı sektörleri matrahlarını en çok artıran sektörler olurken toptan satış, telefon faturası tahsilat bayiliği ve peynir imalatı sektörleri de matrahlarını en çok düşüren sektörler oldu.
Beyannamelerinde sıfır matrah veya zarar beyan eden iş kolları sıralamasındaysa telefon tahsilatı bayiliği, masaj salonu hizmetleri, çay bahçeleri, pazar ve sergilerde hediyelik eşya satışı, perde imalatı, müzik eğitim kursları yer aldı. Bu sıralamada “fal, astroloji ve spiritualist hizmetleri” iş kolunun da 14. sırada yer alması dikkati çekti.
Beyanlara göre vergi matrahlarını, doktorlar yüzde 26, avukatlar yüzde 29, eczaneler yüzde 19, kuyumcular yüzde 64 oranında artırdı. Bu sıralamada en yüksek matrah artışını yüzde 117 ile bar ve kafeler, yüzde 105 ile konfeksiyon toptan satışı yapan iş kolları sağladı.
Vergi Dairesi Başkanı Bulut, bu verilere göre yoğun şekilde sıfır kazanç veya zarar gösteren iş kollarına yönelik özel denetimlerin yapılacağını açıkladı. Bu sektörlerde geçen yıl işlerin iyi gitmemiş olabileceğini belirten Bulut, “Bu sektörlerin kayıp kaçağı fazladır diyemeyiz. Bu, ancak denetimler sonucu ortaya çıkacaktır” dedi.