İzmir'in atıksuyu için 2 yeni hat daha eklenecek

Güncelleme Tarihi:

İzmirin atıksuyu için 2 yeni hat daha eklenecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 11:24

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli'deki Atıksu Artıma Tesisi'nin kapasitesini artırabilmek için iki yeni arıtma hattından oluşan 4. fazın yapımına başlıyor.

Haberin Devamı

 Tesis devreye girince, günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi 1 milyon 36 bin 800 metreküpe ulaşacak.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İZSU Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı'nın, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasitesini arttırmak için 4. fazın yapım hazırlıklarına başladığı, mevcut arıtma tesisine eklenecek iki yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesinin, günde 432 bin metreküp arttırılarak, 1 milyon 36 bin 800 metreküpe ulaşacağı bildirildi.
Açıklamada, atıksu arıtmalarına yönelik çalışmaların, hizmet programlarında öncelikli bir yer tuttuğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ni iyileştirme ve kapasitesini artırma çalışmalarının da bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

Çiğli'deki mevcut sistemin 3 faz olarak çalıştığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Sistemimize 4. fazı da ekleyerek günde 432 bin metreküplük bir arıtma artışı sağlayacağız. 4. faz olarak adlandırdığımız kısım, mevcut sisteme eklenecek iki yeni arıtma hattından oluşacak. Ekim ayı sonunda proje çalışmalarının bitmesinin ardından, yapım ihalesine geçeceğiz.”
Kocaoğlu, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisindeki 4. fazın, Şubat 2009 tarihinde sisteme dahil edileceğini kaydetti.

TAMAMEN BİYOLOJİK ARITMA OLACAK

Çiğli'de yeni inşaa edilecek arıtma hatları, mevcut arıtma tesisi gibi karbon arıtımının yanında, eş zamanlı olarak azot ve fosforun da giderildiği ileri biyolojik arıtma proseslerinden oluşacak. Uygulanacak olan bu arıtma prosesleri, Avrupa Birliği başta olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerde günümüzde yaygın olarak tercih ediliyor. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, bu sistemlerde de atıksu tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak, hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak.

4. faz, 5 bin 250 metreküp hacimli 3 adet ön çökeltim tankı, 23 bin metreküp hacimli 2 adet biyofosfor havuzu, 135 bin metreküp hacimli 2 adet havalandırma tankı ve 14 bin metreküp hacimli 8 adet son çökeltim tankından oluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!