Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, UKOME tarafından hazırlanan “Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi” ile “Minibüs Yönergesi”nin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kcoaoğlu tarafından imzalanarak, yürürlüğe girdiği bildirildi.
Yürürlüğe giren yönergeler, şehir içi yolcu taşımacılığı yapılan taksi, taksi dolmuş ve minibüs araçlarında bulunması gereken nitelikler ile bu araçları kullananların uyması zorunlu kurallar açısından önemli yeni düzenlemeler içeriyor.
Buna göre, taksi ve taksi dolmuş ile minibüs olarak çalıştırılan araçlara yaş sınırlaması ile belirli donanım ve özelliklerde olma şartı getiriliyor.
Taksi ve taksi dolmuş olarak çalıştırılan araçların 8, minibüs olarak kullanılan araçların da 10 yaştan daha eski olamamasını kurala bağlayan yönergeler, taksi, taksi dolmuş ve minibüslerin tümünün 2 yıl içinde klimalı hale getirilmesini, ayrıca taksilerin yolcu ve sürücü için hava yastıklı, ABS'li orijinal fren sistemi ile otomatik camlı ve hidrolik direksiyonlu olmasını şart koşuyor.
Taksi ve taksi dolmuşlar için hazırlanan yönerge uyarınca, taksiler ilk kez ruhsatlandırma işlemine tabi tutulacak. Yönerge ile getirilen bir diğer yenilik de “Araç Uygunluk Belgesi” şartının aranması olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik ve Denetleme Şube Müdürlüğü, her istediğinde taksi ve taksi dolmuşları görüntüye çağırarak, uygunluk açısından denetleyebilecek ve araçların bu görüntülemeye gitmeleri zorunlu olacak.
TAKSİLERE POS MAKİNESİ ZORUNLULUĞU
Taksi araçlarının 24 saat içinde araç takip sistemine geçmelerini de zorunlu kılan yönerge ayrıca, taksicilere 1 yıllık geçiş süreci sonunda kredi kartı okuyucu cihazı (pos makinesi) bulundurmasını şart koşuyor.
Taksi ve taksi dolmuşların kiraya verilmesinin de yasaklandığı yönerge ile LPG'li araçlarda, bu sistemin fabrika çıkışlı ve orijinal olması şartı da getiriliyor. Uygulama için 2 yıl geçiş süresi tanıyan yönergenin, bu ve diğer fabrika çıkışı zorunlu standartlar ile taksi ve taksi dolmuşların büyük bölümünün yenilenmesi sonucunu doğurması bekleniyor.
Minibüs Yönergesi'nde, minibüs olarak çalıştırılacak araçların sahip olması gereken standartlar, ortada bulunan kapının sadece şoför tarafından idare edilebilecek özellikte havalı veya elektronik olması, egzoz gürültüsünün en aza indirilmesi için orijinal susturucu takılması, camlarının şeffaf olması ve koltuk genişliği ile ara mesafelerin belirlenen ölçülerde bulunması olarak belirlendi.
ŞOFÖRLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Yönergelerle taksi, taksi dolmuş ve minibüs şoförlerin uyması gereken kurallar da belirlendi. Buna göre, taksi ve taksi dolmuşlarda şoför olarak çalışacak kişiler, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve ilgili oda tarafından bastırılacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik ve Denetleme Şube Müdürlüğü onaylı şoför tanıtım kartlarını, araçta çalıştığı sürece yakalarında takılı olarak bulunduracaklar.
Taksi ve taksi dolmuş şoförleri için her gün sakal tıraşı olmayı zorunlu kılan yönetmelik, şoförlere ayrıca 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında kravat gömlek, 15 Eylül-15 Mayıs tarihleri arasında ise takım elbise ve kravat zorunluluğu getirdi.
Yeni yönergeye göre, taksi şoförleri araçlarına yolcu aldıklarında teyp ve radyo açıksa bunları kapatacaklar ve yolcunun istemediği kanal veya müzik tipi çalma konusunda ısrarcı davranamayacaklar.
Taksi şoförleri, çalıştıkları süre içerisinde yolcuların davranışından da sorumlu olacak. Yönergeye göre, şoförlerin yolcuların, araçların camından çöp, yemiş artığı, izmarit ve benzeri şeyleri yola ve etrafa atmalarını engellemeleri gerekiyor.
Taksi şoförleri, telefonla çağrı aldıklarında, çağrı yapılan adrese kadar taksimetrelerini çalıştıramayacak ve bu mesafeden doğabilecek ücreti müşterisinden talep edemeyecek.
Yönerge ile minibüslerde de video, tv, vcd ve benzeri cihazların bulundurulması ile teyp radyo ve benzeri aletlerin yüksek sesle dinlenmesi yasaklanıyor.
Minibüslerde yolculardan ücretlerin binerken ve araç hareket etmeden alınmasını yasaklayan yönerge, araç hareket halindeyken hiçbir şekilde para alışverişi yapılmayacağını hükmediyor.
KOCAOĞLU'NUN AÇIKLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı açıklamada, alınan kararların İzmir halkının günlük yaşamını daha çağdaş koşullara kavuşturmaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti.
Belirlenen yeni kurallar ile ticari taksi, taksi dolmuş ve minibüslerde verilen hizmetin kalitesinde artış beklediklerini ifade eden Kocaoğlu, bu yönergeler ile trafik güvenliğinin sağlanmasından ekonomik kaybın önlenmesine kadar pek çok hedefe de ulaşmayı arzuladıklarını kaydetti.