Güncelleme Tarihi:
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Adatepe Mahallesi Özbekistan Caddesi'nde yapım çalışmaları devam eden anıt önünde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anıtın tek amacının “unutmamak ve unutturmamak” olduğunu, anıtla Bosna Hersek'te yüreği kanayan annelerin yanında olduklarını bir kez daha ifade etmek istediklerini söyledi.
Buca'da çok sayıda Boşnak vatandaşın yaşadığını ve vatandaşlardan gelen talepler üzerine harekete geçtiklerini belirten Tatı, yapılacak anıtı, anıtla ilgili hazırladıkları planları internet üzerinden vatandaşların oyuna sunarak belirlediklerini söyledi.
Tatı, vatandaşların oylarıyla belirlenerek yapım çalışmalarına başlanan anıtın, katliamda yaşamını yitirenlerin tabutlarını temsil eden yeşil ve siyah granit plakalarının üzerinde yükseleceğini ve 11 metre yüksekliğe sahip olacağını kaydetti.
Anıtın kaidesinin ön bölümünde Bosna Ağıtı'nın yazılı olacağını, yan bölümlerinde ise 11 yaşında tuttuğu günlüklerle yaşanan acıları en iyi şekilde tasvir eden Zlata Filipoviç'in iki şiirine yer verileceği anlatan Tatı, kaide üzerine ise katliam sırasında kızını kaybeden annenin ağıdını tasvir eden heykelin yerleştirileceğini ifade etti.
Anıtı çevreleyen alanda çevre düzenlemesi yapıldığını, bu alanda kurulacak dev ekranda Srebrenitsa'da yaşanan acıları anlatan belgeseller, fotoğraflar, şiirler ve şarkıların sürekli yayınının yapılacağını anlatan Tatı, anıt ve çevresinin yapılacak özel ışıklandırmayla günün her saatinde ziyaret edilebilir halde tutulacağını söyledi.
Bosnalı annenin talebi
Tatı, anıtın Srebrenitsa'da 8 bini aşkın insanın katledildiği günün yıl dönümü olan 11 Temmuz'da törenle açılacağını, bu konuda bilgi vermek üzere önceki günlerde Bosna Hersek'e bir ziyarette bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“Yaptırdığımız anıt, oradaki insanları duygulandırdı. Özellikle çocukları katledilen anneler çok duygulandılar. 'Bizi düşünen ve acılarımızı bilen insanlar var orada' dediler. Annelerin sözcüsü olan bir kişi vardı. Babası 1902 yılında, abisi 1942, kocası 1947, iki çocuğu ise 1995'te öldürülmüş. Bana 'bu anıtın altına ne yazacaksınız' diye sordu. 'Kesinlikle katliam yazmayın, bu bir katliam değil soykırım' dedi. Bu acıyı en derinden yaşayan insanın bu isteği bizi çok etkiledi. Bu konuda yasal bir engel yoksa anıtı, 'soykırım anıtı' olarak adlandıracağız.”
Tatı, İzmir'de yaptırdıkları anıtın aynısını Potoçari Anıt Mezarlığı'nda da yaptırmak istediklerini, konuyla ilgili Bosna Hersek makamlarına başvuruda bulunduklarını, onay verilirse gelecek yıl 11 Temmuz'da da oradaki anıtı açmak istediklerini sözlerine ekledi.