İzmir'de CHP AKP gerginliği

Güncelleme Tarihi:

İzmirde CHP AKP gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2008 23:03

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AKP'li Yusuf Kenan Çakar, İzmir'deki su sıkıntısı ve arsenikli su sorunuyla ilgili yaptığı konuşmada söylediği, “Bu bir CHP klasiği” cümlesi toplantıyı karıştırdı. CHP'liler Çakar'ı sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Sırasından kalkarak Çakar'ın yanına gelen CHP Grup Başkan Vekili ve Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, “Her şey hakkında konuş, partimle ilgili konuşma” diye uyarıda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis toplantısını Meclis 1'nci Başkan Vekili Fikret Kaner yönetti. Toplantının başında söz alan Yusuf Kenan Çakar, İzmir’deki su tartışmalarıyla ilgili partisinin görüşlerini açıklamak istediğini söyledi. Bir önceki meclis toplantısında İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan’ın üyelere verdiği suyla ilgili bilgi raporunu okuyup, değerlendirdiğini belirten Çakar, İzmir’de su konusunda yaşananların İZSU’daki kadrolaşma, yetersiz idare sorunu olduğunu belirtti.

Çakar, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda Sayın Aziz Kocaoğlu oturmasaydı, İZSU Genel Müdürlüğü’nde Sayın Ahmet Alpaslan oturmasaydı da bu sorun yaşanacaktı. Sorun İZSU’daki kadrolaşma sorunudur, yetersiz idare sorunudur. Bu sorun belediye başkanına ait değildir. Bu sorun bir CHP sorunudur, CHP klasiğidir. Sorunun özünü belirlemek, sorunun çözümünü oluşturur” dedi.

SIRA KAPAKLARINA VURDULAR

Çakar'ın sözlerine CHP sıralarından tepki geldi. Meclis üyeleri sıra kapaklarına vurarak protesto etti, bazı meclis üyeleri de Çakar’a “Yeterliliğin ne de konuşuyorsun”, “CHP’yi bırak kendi partine bak”, “Meclis Başkanı, gündem dışı konuşmaya izin verme” diye tepki gösterdi. Önce, yerinden Çakar'a müdahale eden CHP Grup Başkanvekili Aydoğan, daha sonra kalkıp AKP Grubunun bulunduğu sıralara yöneldi. Çakar'ın önüne gelen Aydoğan, “Her şey hakkında konuş. Ancak, partimle ilgili konuşma” diye uyarıda bulundu.

Meclis Başkan Vekili Fikret Kaner, karşılıklı tartışmaların yatışmaması üzerine oturuma 5 dakika ara verdi. İkinci oturumda tekrar söz alan Çakar, İzmir’de yaşanan sorunun suyun yetersizliği olmadığını, 1.5 milyon insana arsenikli su içirilmesi sorunu olduğunu, tedbirlerin zamanında alınmadığını söyledi. Çakar, Başkan Kocaoğlu’nun sorunu yeterince idare edemediğini ifade etti.

KENE KARŞILIĞI

AKP’li Çakar'ın sözlerine en ilginç tepki ise CHP Meclis üyesi Muzaffer Kul'dan geldi. Kul, Çakar'ın siyaset yaptığını belirterek, “Biz istersek senden daha iyi siyaset yaparız. CHP'yi dilinize dolayacağına gidin keneyle uğraşın. Tüm Türkiye'yi keneler sardı. Uzaktan bakıyorsunuz” dedi. CHP’li Salih Göçmen ise “Suyunda arsenik olduğu iddia edilen diğer 12 ili açıklayın” diye bağırdı. CHP sıralarından sürekli sıra kapaklarına vurularak ve sözlü müdehale edilen Çakar, beş sayfalık konuşma metnini tamamlayamadan, “Ne kadar tahammülsüzsünüz”diyerek tepkiyle yerine oturdu.

GÜZELBAHÇE'DE ALTINDAN SONRA MANGANEZ UYARISI

Meclis'in son bölümünde söz alan Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, yapımı planlanan Çamlı Barajı’nın su tutma havzasında yer alan alanlarda ağaçların gece yarısı kesildiğine dair çok sayıda şikayetler aldıklarını, Efem Çukuru köylülerinin kendilerinden yardım istediğini söyledi. Bölgede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından TÜPRAG Şirketi’ne verilen altın arama ruhsatından sonra 637 hektarlık alanda bir madencilik şirketine manganez arama ruhsatı verildiğini belirten Avkıran, “Güzelbahçe’den Çamlı Payamlı’ya kadar olan alanda manganez aranacakmış. Eğer bu gerçekleşirse Güzelbahçe tepelerinde ağaç kalmayacak. Madenin burada çalışmamasını istiyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!