Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 11:54
İzmir polisi, kaybolan alzheimer hastalarının kayıtlı parmak izinden kolayca kimlik tespitlerinin yapılarak yakınlarına ulaşılmasını sağlayan çalışma başlattı.
Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda 2008 yılında yapılan değişiklikle gönüllü olan vatandaşlardan parmak izi verisi toplama ve bunu arşivleme yetkisi tanınan polis, ülke genelinde toplum destekli polislik büro amirliklerince yürütülen çeşitli çalışmalarla parmak izi topluyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelindeki uygulamasına paralel olarak İzmir'de de yaşadıkları ileri derecede hafıza kaybı nedeniyle sıkça kaybolma riski taşıyan alzheimer hastalarına yönelik “gönüllü parmak izi verisi toplama” uygulaması başlatıldı.
Uygulama kapsamında alzheimer hastalığıyla ilgili derneklerle irtibata geçen polis, “kaybolan alzheimer hastalarının kayıtlı parmak izinden kolayca kimlik tespitlerinin yapılarak yakınlarına ulaşılmasını” hedefleyen projeyi hasta yakınlarını anlatıyor.
İzmir'de 5 ayda 740 hastanın parmak izi alındı
Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi'nin Karataş lokalinde uygulamayı yürüten Başpolis Mehmet Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin tümüyle gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Aktürk, uygulama kapsamında, hasta yakınının izniyle projeye katılması istenilen hastaların parmak izinin dijital kayıt olarak alındığını ve bunun arşivlendiğini kaydetti.
Aktürk, uygulama ile kaybolan ve kim olduğunu, nerede oturduğunu söyleyemeyecek kadar hafıza kaybı yaşayabilen alzheimer hastalarının kimliklerinin tespit edilerek, yakınlarına en kısa sürede ulaşılmasının amaçlandığını belirtti. Aktürk, İzmir'de 5 aydır sürdürdükleri bu uygulama ile 740 alzheimer hastasının parmak izinin, yakınlarının izniyle toplandığını bildirdi.
Uygulamanın genişletilerek sürdürülmesinin planlandığını da ifade eden Aktürk, zihinsel engelliler için de benzer bir uygulama hazırlığı içerisinde olduklarını kaydetti.
Dernek ve hasta yakınlarından destek
Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Aysel Gürsoy da alzheimer hastalarının kaybolmasının ciddi bir risk ve sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu bildirdi.
Yaşadıkları bu rahatsızlık nedeniyle kaybolmuş ve bulunamayan birçok hasta hikayesi ile karşılaştıklarını vurgulayan Gürsoy, şunları söyledi:
“Uygulamayı son derece yararlı görüyoruz, hatta yalnız alzheimer hastalarının değil, ileri yaşta olan herkesin bu uygulamaya katılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ileri yaşta bulunan kişiler, karşılaştıkları sağlık problemlerinden dolayı ani ve kısa süreli bilinç kaybı yaşayabiliyor, kimliklerini, irtibat kuracakları kişileri ifade edemiyorlar. Bu durumda parmak izlerinden kimlikleri belirlenerek durumları ailelerine bildirilebilir. Çevremizde, bu durumda kaybolmuş ve hala bulunamamış bir çok yaşlı kişi var.”
Alzheimer hastası eşinin parmak izinin alınmasına gönüllü olan vatandaşlardan Ünzüle S. ise hastalığı nedeniyle eşinin daha önce bir kez kaybolduğunu ve hem kendisinin hem de kaybolan eşinin çok korkulu bir deneyim yaşadığını anlattı.
Alzheimer hastalarının, sosyal yaşamdan koparılmamaları gerektiğine işaret eden Ünzüle S, uygulamanın kaybolma ve bulamama, bulunamama korkusunu da hafifleteceğini ifade etti.