İzmir Limanı'na işçi de ortak olmak istedi

Güncelleme Tarihi:

İzmir Limanına işçi de ortak olmak istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 10:33

İzmir Limanında çalışan işçilerin oluşturduğu İmece Kooperatifi, ihalede en yüksek teklifi veren konsorsiyumda yer alan Ege İhracatçı Birlikleri ortaklarının kurduğu Liman Hizmetleri AŞ'ye (Limaş) ortaklık başvurusunda bulundu.

Kooperatif Başkanı Nuh Aslan, bunun bir çelişki olmadığını, amaçlarının çalışanları korumak olduğunu belirtti. Açıklamalarda bulunan İmece Tüketim Hizmet Dayanışma ve Yardımlaşma Kooperatifi Başkanı Aslan, limanda örgütlü sendikalara üye yaklaşık 300 çalışanın oluşturduğu kooperatifin özelleştirme sürecinde çalışanların haklarını korumak amacıyla sürece dahil olmak istediğini belirtti.

Bu amaçla liman ihalesinde en yüksek teklifi veren Hutchison-Global-EİB Limaş konsorsiyumu içinde yer almak istediklerini belirten Aslan, EİB Limaş'a ortak olmak üzere başvuruda bulunduklarını kaydetti. Limaş yöneticilerinin başvuruyu olumlu karşıladığını, sonucun kısa vadede belli olacağını kaydeden Aslan, özelleştirme ihalesini kazanan gruba sendika üyesi işçilerin oluşturduğu bir girişimin ortak olmasının bir çelişki oluşturmadığını savundu.

İki yıl önce çalışanların dayanışmasıyla işçi sağlığı ve haklarını koruyucu çalışmalar yapmak üzere kurulduklarını belirten Aslan, Limaş'a ortak olma girişiminin de bunun bir sonucu olduğunu söyledi. Aslan, şu bilgileri verdi:
“Özelleştirmeye değil onun sonuçlarına karşıyız. Çünkü Türkiye'deki tüm özelleştirmelerde en büyük zararı çalışanlar gördü. Ama burada böyle olmasın istiyoruz. Çalışanları koruma görevimizi yerine getiriyoruz. Türk İş'e bağlı Liman İş Sendikası başta olmak üzere limanda faaliyet gösteren tüm sendikaların özelleştirmeye karşı verdiği mücadeleyi destekliyoruz.”

Limanın TCDD tarafından işletilmesinin çok yanlış olduğunu, limanın Batı Avrupa'daki gibi tüm kesimlerin temsil edildiği otonom bir yapıyla idare edilmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren Aslan, “Limaş şirketi de çeşitli kesimlerin bir araya geldiği bir nevi otonom şirket hüviyetine kavuştu. Ortaklık talebimizde bunun da etkisi var” dedi.

“SENDİKANIN VARLIK GARANTİSİYİZ”

Aslan, ortaklık talebi nedeniyle bazı çalışanların kendilerine tepki gösterdiğini belirterek, konunun kooperatifin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir komplo hareketine dönüştüğünü savundu.

Sendikalarla kooperatifin arasının açılarak limanda çalışan taşeron firmaların önünün açılmaya çalışıldığını ileri süren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Limanın yeni sahiplerine devri sonrası Mersin örneğindeki gibi TCDD çalışanları ülkenin çeşitli bölgelerine gönderilecek. Sendika şubesinin de ortadan kalkma tehlikesine karşı tek garanti tüm çalışanları sendika üyesi olan İmece kooperatifidir. Kooperatifin devreden çıkması sendikanın İzmir'deki faaliyetlerinin sonunu getirir” dedi.

Kooperatif olarak limanın devri sonrası başka bölgelere gönderileceği tahmin edilen çalışanların mağduriyetini engellemek amacıyla da bir takım çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aslan, Hutchison Grubu'nun işlettiği diğer limanlarda sendikalarla barış içinde faaliyet gösterdiğini öğrendiklerini, bunun kendilerine moral verdiğini dile getirdi.
EİB Limaş Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal da, mümkün olduğu kadar çok ihracatçıya ulaşmayı hedeflediklerini, işçilerin de aralarında bulunduğu değişik kesimlerden gelen ortaklık taleplerinin de değerlendirileceğini söyledi.

İMECE'NİN FAALİYETLERİ

2000 yılında tüketim kooperatifi olarak kurulan İmece, TCDD'nin cevap veremediği hizmetler için gemi acenteleri ve ithalatçılar için taşeron olarak çalışmaya başladı. Kooperatif bünyesinde oluşturduğu şirketler aracılığıyla kar amacı gütmeden karayolu taşımacılığı, konteyner hizmetleri, dökme yük elleçleme gibi hizmetler vermeye de başlayan kooperatif, geçen yıl 5.5 milyon avro ciro gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!