Güncelleme Tarihi:
HASTANELER VE AMBULANSLAR LİBYALI HASTALAR İÇİN HAZIR
İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, Libya'daki iç karışıklıklar sonucu yaralanan Libya vatandaşlarından bir kısmının tedavi için İzmir'e getirileceğini hatırlatarak, kentteki hastanelerin, ambulansların, sağlık çalışanlarının yaralılara hizmet vermek üzere hazır olduklarını bildirdi.
Özkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oradaki yaralıların Türkiye'de tedavisinin öngörüldüğünü anımsattı. Cumartesi gece yarısı Çeşme limanından yola çıkan Ankara Feribotunun çatışmaların sürmesi nedeniyle Misrata Limanının açıklarında bekletildiğini belirten Özkan, “Gemi daha Libya açıklarında bekletiliyor. Yanaşır yanaşmaz, alabildiği kadar yaralıyı alacak, ki bunların içinde ağır yaralılar da olacak. 55 saat sonra da İzmir'de olacaklar. Ne kadar hasta gelirse, hepsine hizmet verecek yatağımız, sağlık çalışanımız ve donanımımız mevcut” dedi.
Özkan, öncelikle devlet hastanelerinin rezervlerini kullanacaklarını, icap ederse de yaralıların üniversite ve özel hastanelere de yatırılabileceğini belirtti.
Denizli, Aydın ve Manisa başta olmak üzere çevre illerin de yaralılara hizmet için hazır olduklarını aktaran Özkan, “Bu illerin sağlık müdürleri iki gün önce İzmir'e geldi, 'Hastalar bize gelirse biz de hasta kabul edebiliriz' dediler. Ama şimdiden kaç kişinin geleceğini bilmiyoruz. Fakat hastanelerimizin kapasitelerinin gelecek hastalar için uygun olduğunu belirtmeliyiz” şeklinde konuştu.
Özkan, yaralılar için belirli hastanelerin boşaltılıp boşaltılmayacağı yönündeki soruya, düşündükleri belli hastanelerin bulunduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının yeterli olup olmadığı ya da mesailerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya da Özkan, “18 bin sağlık çalışanımız var, dolayısıyla gelecek hastalar bizim sistemimizi bozmaz” karşılığını verdi.
Ambulanslarla ilgili çalışmalarını da tamamladıklarını kaydeden Özkan, "Ankara'dan aynı anda 4 hasta taşıyabilen 15 adet ambulans geliyor. Yani bir anda 60 hasta götürülebilecek. Geminin yanaşacağı zaman 100'e yakın ambulans limanda hazır bulunacak." dedi.
Sahra hastanesi kuruluyor
Bu arada yapılan hazırlıklar kapsamında Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı yetkililerinin denetiminde Çeşme Ulusoy Limanı’nda 50 yataklı seyyar sahra hastanesi de kuruluyor. TIR’larla getirilen tıbbi donanım malzemeleri limana indirilirken, en az üç helikopterle hizmet verilecek, bunun için de pist düzenlemesi yapıldı.
Sağlık bakanlığı’nın olağanüstü durumlarda kullanandığı aynı anda 4 hasta taşıyabilen çok özel ambulanslarının da hizmet vereceği öğrenilirken, limanda hastaların kayda alınıp, hastanelere dağılımının ve takibinin sağlıklı yapılabilmesi için Bilgi İşlem Merkezi de kurulduğu ifade edildi.
Arapça tercümanlar da hazır
Yetkililerin verdiği diğer bilgiler şöyle:
- Öncelikle dil problemi yaşanmaması için Arapça bilen tercüman da sağlanıyor.
- Sahra hastanesinde ilk müdahaleleri yapılacak hastalar durumlarına göre helikopter ya da kara ambulanslarıyla hastanelere sevk edilecek.
- Öncelikle Çeşme, Urla ve Seferihisar Devlet Hastanelerinden yararlanılacak. Bu hastaneler hastalarına hizmeti sürdürmeye devam edecek. Ancak limana en yakın hastaneler oldukları için öncelikli kullanılacaklar.
- Hastaların sağlık durumlarına göre İzmir, Atatürk Eğitim Hastaneleri devreye girecek.
Cumartesi gece yarısı Çeşme limanından yola çıkan Ankara Feribotu, Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu başkanlığındaki 15 sağlık görevlisi, 3 ambulans, 10'u özel harekat polisi toplam 20 emniyet görevlisini Misrata Limanına götürmüş, limanda çatışma olduğu için, güvenlik gerekçesiyle NATO gemileri tarafından 25 mil açığa çekilmişti.