İzmir Kuş Cenneti için risk çok düşük

Güncelleme Tarihi:

İzmir Kuş Cenneti için risk çok düşük
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 13:29

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Kuşbilimci Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti'nin hastalığın yayılmasında risk derecesi en düşük yerlerden biri olduğunu bildirdi.

İzmir Kuş Cenneti'nin ana göç yolu üzerinde olmadığı için Manyas Kuş Cenneti'ne göre kuş gribi hastalığının yayılmasında “risk derecesi en düşük” yerlerden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Sıkı, şöyle devam etti:
“Yapılan araştırmalarda kuş gribi virüsünün yaban kazı, yaban ördeği ve balıkçıl gibi kuşların bağırsaklarında taşındığı ve diğer kuş ve insanlara dışkısı ile bulaştığı bilinmektedir. Batı Çin'deki bir koruma sahasında binlerce yaban kazı ve martıyı öldürdüğü bilindiği halde, flamingoların bu virüsü taşıdığından şüphelenilmesinin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.

Çünkü kuş gribi virüsünün görüldüğü Güneydoğu Asya ülkelerinde ve Rusya'da Flamingo yaşamamaktadır.”
İzmir Kuşcenneti'ndeki flamingoların İtalya, Tunus, Yunanistan, İsrail, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin sulak alanlarına göç ettiğini bildiren Prof. Dr. Sıkı, “Bu nedenle flamingoların kuş gribinin yayılmasında herhangi bir etkisi söz konusu değildir” dedi. 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!