Güncelleme Tarihi:
İzmir'de Yeşilova Höyüğü'nde yapılan kazılarda ayrıca deri işletmeciliğinde kullanılan çok miktarda taş ve kemik alet ile dokumacılıkta kullanılan ağırlıkların da bulunması bölgede dericilik ve tekstilinde yapıldığını ortaya çıkarttı.
Araştırmaları yapan Yeşilova Kazı Heyeti'nin Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, 8 bin yıl önce o döneme göre gelişmiş deri işlemeciliği ve tekstilciliğin var olduğunu ortaya çıkardıklarını söyledi.
Ortaya çıkarılan taş ve kemik aletlerin bölgede işleme atölyelerinin varlığını da ortaya koyduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Derin, “Bu topraklarda hem dericilik ve deri işleme, hem de tekstil 8 bin yıl öncesinden başlamış. Kazılarda çok miktarda taş alet ortaya çıkarıldı. Bu aletlerden bölgede dericilik endüstrisi, deri işçiliğinin yaygın olarak yapıldığını görüyoruz. Taş aletler 8 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Dericilikle ilgili elimizde 3 farklı eser, çok miktarda hayvan kemiği var. Avcılık yapıyorlarmış, avladıkları hayvanların etlerini yiyorlar, derilerini işliyorlar ve kemiklerinden de süs eşyaları yapılıyormuş. Hayvan derilerini işlemek için deriyi tabaklamaya yarayan taş aletler, ön kazıyıcılar çok miktarda çıktı. Hiçbir yerde çıkmadığı kadar deriyi tabaklamaya yarayan taş alet görüyoruz. Kesici aletler, delmek için kemikten delici var. Bu aletlerler yönünden zengin bir kazı alanımız var.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Derin ayrıca “Çadırlarda, yaşam alanlarında dokumaların kullanıldığını, alanların kaplandığını düşündüklerini söyledi. Yeşilova bölgesinde yaşayan topluluğun, biraz ileride Belkahve'de yaşayan topluluklardan farklı bir yaşam tarzı olduğunu da ortaya koyduklarını, Yeşilova'da yaşayanların, Egeli kültüre sahip, Belkahve'de ise Anadolu kültürünün egemen olduğunu belirtti.