İyi polis kötü polis mi yoksa görüş ayrılığı mı

Güncelleme Tarihi:

İyi polis kötü polis mi yoksa görüş ayrılığı mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 00:00

Terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan’ın Fethullah Gülen’le ilgili olumlu sözleri, örgütün 2 numaralı ismi Murat Karayılan’ın sözleriyle çelişti. Karayılan, Gülen cemaatini geleceğe yönelik bir risk olarak nitelemişti. Öcalan ise “Fethullah Hoca’yı takip ediyorum, okuyorum. Olumsuz değerlendirmiyorum” diyor.

FETHULLAH Gülen cemaatine yakınlığıyla tanınan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Abant Toplantıları’nın 18’incisini Erbil’de düzenlemesi, kimi Kürt çevrelerinde memnuniyet ama özellikle terör örgütü PKK’da rahatsızlık yaratmıştı. Zaten PKK tehditleri yüzünden Diyarbakır’da düzenlenmek istenen toplantı da ertelenmişti.

PKK’yı rahatsız eden bir başka husus ise Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen isimlerin bölgeye yönelik olarak yaptığı maddi yardımlardı. ‘Gönül Seferberliği’ adı altında düzenlenen bu yardımlar vasıtasıyla bölgedeki yoksul insanlara ulaşılıyor ve böylece gönüller kazanılıyordu. Öte yandan, cemaate yakın işadamları tarafından Kuzey Irak’ta açılan okullar da PKK cephesinde hoş karşılanmıyordu.

Kürtler laik güç

Bütün bunlardan duyulan rahatsızlık ise Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal’in Mayıs ayında PKK’nın ikinci ismi Murat Karayılan’la yaptığı söyleşiye yansımıştı. Hasan Cemal, Karayılan’a, PKK’nın Gülen Cemaati ile ilişkilerini, cemaatin Güneydoğu`daki faaliyetlerini sorduğunda şu cevabı almıştı: “Bize karşı son üç dört yıldır neden saldırganlaştılar? Fethullahçılar devlet sistemine yerleşmek istiyorlar. AKP ile bunun için yakınlaştılar. Güç kazandılar. Amerika’dan da destek alıyorlar. Fethullahçıları İslam dünyasına sürüyor Amerika... ‘Biz de PKK’ya karşıyız; biz de devletçiyiz!’ diyerek devlete yerleşiyorlar. Belki bugün değil ama geleceğe dönük olarak risktir bunlar... Güneydoğu’ya gelince... Güneydoğu’da varlar ama yoğun değiller. AKP içinden geliyorlar. Poliste, öğretmende yaygınlar. Dine sıcak bakan kesimlerde yaygınlar. Kürtler bölgede ‘laik’ bir güç... Bu yüzden Talabani’nin KYP’sine, Barzani’nin KDP’sine ve PKK’ya dönük bölgesel alternatif, İslamcı akımlardır. Eğer bu noktaya dikkat edilmezse, yarın Türkiye’nin güneyinde İran’a dayanan radikal bir Şii kuşağı neden gelişmesin?”

Yaklaşımlar olabilir

Bu söyleşinin yayımlanmasından sonra, cemaate yakın yayın organlarında, bu açıklamaların Ergenekon planlarının bir parçası olduğu iddia edildi, Fethullah Gülen’in terörün hedefinde olduğuna dair haberlerle de bu iddia desteklendi. Ancak, PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan avukatları aracılığıyla yaptığı açıklama, örgütte Fethullah Gülen konusunda fikir ayrılığı yaşandığını koyuyordu ortaya. Çünkü, Öcalan Fethullah Gülen için şunları söylüyordu: “Fethullah Hoca’yı takip ediyorum, okuyorum. Olumsuz değerlendirmiyorum. Kürdistan’da okulları, cemaatleri var, örgütlüler. Demokratik temelde, karşılıklı yaklaşımlar olabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!