Güncelleme Tarihi:
ÜNİVERSİTE adayları ilk Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) yaklaşık 3 hafta kala puan hesaplama sisteminde yapılan değişiklikle karşı karşıya kaldı. ÖSYM, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sistemi gereği 2012-ÖSYS’de de geçerli olmak kaydıyla Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) uygulamasının kaldırılıp, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) işleminin yapılacağını açıkladı. Yeni kılavuzu da internet sitesinde yayımladı. Ardından üniversiteliler yapılan değişiklikle şoka girdi. Özellikle puan ortalaması yüksek olan liselerin öğrencileri ve aileler, yıllarca harcadıkları emeğin çöpe atıldığını belirterek karara tepki gösterdi. Rehber öğretmenler ise öğrencileri, puan hesaplamalarını düşünmeyip sınava odaklanmaları konusunda uyarmaya başladı. Öğrenciler tam bu durumu kabullenmişken, AOBP uygulamasının 2012-ÖSYS’de devreye gireceği ortaya çıktı. Ancak, YÖK ve ÖSYM’ye konuyla ilgili henüz bir bilgi ulaşmadı. Çünkü önce yasanın TBMM’de onaylanması ardından da YÖK ile ÖSYM’nin uygulaması gerekiyor.
Meclis’ten geçmesine bağlı
AOBP ile ilgili açıklamayı yapan AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise, uygulamanın ‘torba kanun’un TBMM’den geçmesine bağlı olduğunu söyledi. Hürriyet’e konuyla ilgili açıklama yapan Işık, “ÖSYM bu yıl AOBP uygulamasının olmayacağını söylemişti. Şu anda ‘torba yasa’ içinde yanlış hatırlamıyorsam 9. Madde’de böyle bir düzenleme var. Bu yıl AOBP’nin uygulanması için. O madde aynen veya düzenenerek yasalaşırsa, bu yıl AOBP uygulaması olacak” dedi.
‘Kesin olur’ demek yanlış
Işık, birçok üniversite adayının merak ettiği AOBP uygulamasının kesinleşmesi ile ilgili süreci ise şöyle anlattı: “Bu hafta büyük ihtimalle Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülür. Önümüzdeki hafta da eğer bir aksilik olmazsa Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Genel Kurul’da yasalaşırsa bu yıl AOBP uygulaması yapılacak. Torba kanununun çıkması gerekiyor, inşallah çıkacak, yani orada bir sorun yok. Torba kanun çıkmadan mutlaka böyle bir şey uygulanacak dememiz doğru değil. Kanun içindeki konulara baktığınızda yasalaşması beklenen konular. Orada çok endişeli değilim. Ama tabii ki Meclis’in iradesidir. Ben bu kanun teklifinin yasalaşmasını bekliyorum. Bu benim şahsi düşüncem, grup adına konuşma yetkim de yok. Yasalaşırsa elbette Sayın Cumhurbaşkanımız onaylayıp, yürürlüğe girdiği andan itibaren ÖSYM de gereğini yapmak durumundadır.”