Ä°yi ki doÄŸdun Herman!

Güncelleme Tarihi:

Ä°yi ki doÄŸdun Herman
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2002 11:57

... "Memnunum halimden, barışığım kendimle/ Yeni sürgünler vermekteyim sabırla/ Yüz kez parçalanmış dallarımdan/ Ve inat tüm acılara/ Aşığım bu çılgın dünyaya hala..." Çağdaş edebiyatın önemli yaratıcılarından Herman Hesse'nin 125'nci doğum günü doğduğu kasaba olan Calw'da 31 Ağustos'a kadar sürecek bir festivalle kutlanıyor.

Haberin Devamı

Hesse'nin doğum günü nedeniyle Alman yazarın doğduğu Calw kentinde 31 Ağustos'a kadar sürecek bir festival düzenlenecek. Festival kapsamında konser, söyleşi, okuma günleri gibi bir çok etkinlik yeralıyor.

Calw'deki festivalin en büyük sürprizi ise adını yazarın Bozkır Kurdu (Steppenwolf) adlı kitabından alan rock grubunun da bir konser verecek olması.

BARIŞÇI VE HÜMANİST BİR YAZAR

Şiirsel anlatımı ve barışçı mesajlar verdiği yapıtlarıyla özellikle Zen Budizm takipçisi 68 kuşağı gençlerin en sevdiği yazarlardan biri olan  Herman Hesse, 1877'de Almanya'nın Württemberg şehrine bağlı Calw kasabasında doğdu. Hesse, önce babasının zorlamasıyla dini eğitim veren bir okula başladı. Ancak uyum sağlayamadığı için öğrenimini tamamlamadı. Okuldan ayrılmasının ardından önce bir fabrikada, sonra da bir kitapçıda çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

Ä°lk ÅŸirilerini bu kitapçı dükkanında çalışırken yazmaya baÅŸladı. O sıralar henüz 25 yaşında olan Herman Hesse, kısa bir süre sonra baÅŸarısız ve alkol tutkunu bir yazarın öyküsünü anlatan ilk romanı Peter Camenzind'i yayınladı.  Â

İnsanın yaşamını kendisinin kurması gerektiğini hemen hemen bütün yapıtlarında önplana çıkaran Hesse, en önemli yapıtlarından biri olan Çarklar Arasında'da yerleşik eğitim sisteminin baskı ve kısıtlamalarına karşı duyduğu öfkeyi, çalışkan bir öğrencinin nasıl zamanla yok olduğunu anlatarak dile getirdi.

Çıktığı bir Hindistan gezisi Buda'nın ilk yıllarını anlatan Siddharta'ya esin kaynağı oldu.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman militarizmini protesto etmek amacıyla İsviçre'ye yerleşti Hesse. Ve savaşa katılmayan, tarafsız kalan bu ülkenin vatandaşlığına geçti.

Alman savaş tutsakları ve gözaltına alınanlar için bir dergi çıkartıp, militarizm ve aşırı milliyetçilik karşıtı yazılar yazdı.

İki kez evlenen ve ikisinde ne pek mutlu olamayan Herman Hesse, hem savaşın yarattığı psikolojik etkiler hem de aile sorunları yüzünden ağır bir bunalım geçirdi. Tedavisi konusunda kendisine yardımda bulunan J.B. Lang ile psikanaliz denemelerine girişti.

Haberin Devamı

1946'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan. Herman Hesse 1962 yılında yaşama veda etti. 
   
Herman Hesse'nin Türkçe'deki kitapları: Boncuk Oyunu, Bozkır Kurdu'nun Düş Yolculukları, Bozkırkurdu,  Çarklar Arasında, Demian, Doğu'ya Yolculuk, Gençlik Bunalımları, Gençlik Güzel Şey, Gertrud, Hermann Lauscher, İnanç da Sevgi de Aklın Yolunu İzlemez, Kaplıcada Bir Konuk Nürnberg Yolculuğu, Klingsor'un Son Yazı, Knulp,  Masallar, Narziss ve Goldmund, Öldürmeyeceksin!, Peter Camenzind, Ressamın Şiirleri, Rosshalde, Seçilmiş Şiirler 1896-1962, Sevgi Üzerine Siddharta, Şeftali Ağacı, Yabancı Bir Gezegenden Tuhaf Haberler. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!