İyi ki Demirel gitti

Güncelleme Tarihi:

İyi ki Demirel gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

7 yıl aradan sonra Ankara'yı ziyaret eden Azerbaycan'ın devrik Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey, Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzamaması konusunda, ‘‘İyi oldu’’ dedi. Elçibey, gösterdiği ilgiden dolayı MHP'ye ve Devlet Bahçeli'ye ise teşekkür etti.

AZERBAYCAN'da 1993'de görevinden uzaklaştırılan Ebulfeyz Elçibey, en kısa sürede ülkesinde iktidara geleceğini savundu. Yıllardır evinde göz hapsinde tutulan Elçibey, tam yedi yıl sonra geldiği Ankara'da sağlık kontrollerinden geçti. Şu anki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in en büyük rakibi olan Elçibey, başkentte ilginç temasları ile dikkat çekti. Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulunan Elçibey, 1993'ten bu yana yaşadığı zor günlerde, başta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere kendisine gösterilen ilgisizliğe olan kırgınlığını gizlemezken, Demirel'in Cumhurbaşkanlığı süresinin uzamamasını da ‘‘Hayırlı bir gelişme’’ olarak yorumladı. Eski Cumhurbaşkanı, Devlet Bahçeli dahil MHP'nin üst düzey isimlerinin tamamına yakını ile görüştüğünü ve onların gösterdiği ilgiye müteşekkir olduğunu belirtti. Elçibey'in Hürriyet'e yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

KİŞİLER GİDER Sayın Demirel iyidir, kötüdür demiyorum. Atatürk'ün, ‘‘Hakimiyet Kayıtsız Milletindir’’ sözü ortada. Bunu bir tek adam üstüne kuramazsınız. Bütün seçilen partiler biraraya gelir ve Meclis'i oluşturur ve milleti temsil eden en yüksek ve en etkin güçtür. Onun seçimi milletin seçimidir. Ancak kişiler gider, başkaları gelir. Türkiye'de başka kişiler de vardır. Türkiye büyük bir ülkedir ve başka bir isim bulabilir.

DEMİREL BENİ SEVMESİN 1993'teki zor günlerimde benim arkamda hiç kimse durmadı. Türkiye neler yapmış, bazı kişiler hangi rollerde görev almış bunları ben açıklamayacağım. Buradakilerin kendileri açıklasın. 1995'deki darbe girişiminde de oyun ardında oyun vardı. Ben Türkiye Cumhuriyeti'ne kızgın değilim. Ben şahıslara kızgınım. Olsun Demirel beni sevmesin, o devletini milletini sevsin yeter.

TANSU HANIM SELAM GÖNDERDİ Türkiye'de kaldığım sürede bir çok siyasi ile görüştüm. Ankara'da hastanede kaldığım üç gün sürede MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli bizzat beni ziyarete geldi. Kendisi ile saatlerce görüştük. Türk dünyasından bahsettik. Sağolsun Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz benim kardeşimdir. Beni hiç yalnız bırakmadı. Koray Aydın, Sadi Somuncuoğlu, Abdülhaluk Çay benimle sürekli ilgilendi. Sağlık Bakanı Osman Durmuş sağlık sorunlarımın çözülmesi için sürekli talimat verdi. DYP'den Hacı Filiz gelirken, Tansu Hanım ise selam gönderdi.

DSP'DEN KİMSE ARAMADI Ben ise bizzat Deniz Baykal'ı, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu aradım. DSP'den burada bulunduğum süre içinde beni kimse aramadı. Herhalde Başbakan Bülent Ecevit'in hiç vakti olmadı. Bunun yanısıra, ANAP'tan Bülent Akarcalı, Fazilet'ten Nazlı Ilıcak, Nevzat Yalçıntaş, Mehmet Çelik ile görüştük.

Abdülhamit için dua etmedi

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey, İstanbul'da Şair Ziya Gökalp'in Çemberlitaş Divanyolu'ndaki mezarını ziyaret ettiken sonra hemen yanda bulunan Osmanlı padişahı Abdülhamit'in mezarını ziyaret teklifini ‘‘Abdülhamit mi? O, Namık Kemal'in kafasını kestirmişti’’ diyerek reddetti. Elçibey, dün programına mezar ziyaretleriyle başladı. MHP milletvekili Mehmet Gül ve Türk Dünyası Araştırma Vakfı yöneticileriyle Karacaahmet Mezarlığı'na giden Elçibey, Hüseyin Nihal Atsız, Muzaffer Eriş, Nejdet Sancar ile Azerbaycanlı şair Alibey Hüseyinzade'nin mezarlarına çiçek koyarak, fatiha okudu. Elçibey, Karacaahmet Sultan Türbesi'ni de ziyaret etti. Elçibey daha sonra Ziya Gökalp'in mezarını ziyaret etti. Arap harfleriyle yazılı mezar taşını uzun uzun inceleyen ve okuyan Elçibey, çevresindekilere, bu alfabenin nasıl kullanılmaya başlandığını anlattı. Elçibey, Gökalp'in mezar taşında ölüm tarihini gösteren rakamın kırılmış olduğunu görünce, bunun Ziya Gökalp'in ölümsüzlüğünü gösterdiğini söyledi. Sultanahmet Camii'ne de gezen Elçibey, Saraçhane'deki Türk Dünyası Araştırma Vakfı'na gitti. Vakıf Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan tarafından karşılanan Elçibey, vakıf üyelerinin ‘Türk otağı’ diye adlandırdıkları salonu ilgiyle inceledi.

Rusya'dan daha

5-6 ülke çıkar

Rusya daha da bölünecek. Rusya'dan en az beş-altı ülke daha çıkar. Şimdi onu ABD destekliyor görünüyor. Çünkü ondan almaları gereken bazı tavizler var. Rusya daha da küçülmek zorunda. Herşey kontrolden çıkmış durumda. Yolsuzluk tüm ülkeyi sarmış. Çeçenistan'a para gönderiyorlar, yarısı yolda kayboluyor. IMF'in ve Dünya Bankası'nın gönderdiği paraları yolsuzluklarla heba ettiler. Putin'e bir mesaj bile göndermedim. Çeçenistan'da sivilleri bombalıyor. Ülkeyi mafya sarmış. Putin'i de iktidara getiren yine bir mafya.

Karabağ için savaştan başka yol kalmadı

Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları geri almamız lazım. Bunun artık barış ile olmayacağı anlaşıldı. Azeri gençlere bunu anlatıyoruz. Barış için dövüş gerekiyor. Taviz vermeyeceğiz. Aliyev yönetimi ise vatanı satmaya hazır. Savaş mı yoksa görüşme ile mi bu toprakları geri almak lazım. Biz bunun için anket yaptırdık. Sonuçta Karabağ'ı sulh ile alalım diyenler yüzde 23 de kalırken, savaş ile alalım diyenlerin oranı yüzde 63 çıktı.

Türkiye’nin Atom bombasına ihtiyacı yok

Türkiye'nin bugün atom bombası yapmasına ihtiyacı yok. Herlerde soydaşları var. Bunları iyi kullanırsa bir dev olur. Kazakistan'da, Azerbaycan'da, Balkanlarda, Avrupa'da milyonlarca Türk var. Bunlar Türkiye için kullanılmalı.

Aliyev aslında 80 yaşında...

Azerbaycan'da ergeç iktidara geleceğim. Aliyev'e karşı halkın bana desteği yüzde 70. Zamanında benim Azerbaycan'a getirdiğim ve desteklediğim Haydar Aliyev tarafından yoğun bir baskı altındayım. Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir çok oyumuz ortadan kaldırıldı. Avrupa Konseyi, AGİT gibi uluslararası gözlemciler Azeri Cumhurbaşkanılğı seçimleri için anti-demokratik dediler. Türk milletvekilleri ne yaptı: ‘‘Azerbaycan'daki seçimler mükemmel gerçekleşmiştir’’ dedi. Bizim en önem verdiğimiz ülkenin milletvekillerinin bu sözleri bizi çok üzdü. Sanıyorum Aliyev'in korkusuna bunları söylüyorlar. Şimdi Kasım'da Parlamento seçimleri var. Bu seçim için dünyanın dört bir yanından uluslararası kuruluş temsilcileri ve gözetmenler gelecek. Demokratik yapılırsa Azerbaycan Halk Cephesi'nin iktidara ilk gelişinin ayak seslerini duyacaksınız. Türkiye bu seçimde lütfen biraz hassas olsun. Aliyev her ne kadar 76 yaşındayım dese de, aslında 80 yaşındadır. Yaşını saklıyor. Ben ise 62 yaşındayım.

Vladimir Putin dumanlı bir adam

Rusya'nın yeni Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 1993'de Helsinki'ye giderken St. Petersburg'da (Leningrad) tanıştım. O zaman Petersburg'da Vali Yardımcısı idi. Beni havaalanında karşıladı. Hareketleri ve konuşmaları bana, ‘‘Çok dumanlı bir insan’’ görünümü verdi. Bize o zaman hizmet etmişti. Hızla yükseldi. Eski KGB'nin de en parlak isimlerinden olduğunu biliyoruz. Putin bence birşey yapamaz. Rusya'da yeni bir rüzgar estiriyor diyorlar. Bu en fazla altı ay sürer. Diğer tüm kampanyalar da böyledir.

Bir gün konuşacağım

Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin ve Diplomasi Muhabiri Metehan Demir'in sorularını cevaplayan Ebulfeyz Elçibey, başta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere, kendisine zor günlerinde Ankara'nın destek olmadığını belirterek kırgınlığını dile getirdi. Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Elçibey, ‘‘Şimdi konuşmuyorum ama bir gün Türkiye'de Azerbaycan'daki olaylarda kimlerin ne şekilde bulunduğunu açıklayacağım’’ dedi. Halkın yüzde yetmişinin Aliyev'e karşı kendisini desteklediğini iddia eden Elçibey, ‘‘En kısa sürede iktidara geleceğim’’ iddiasında bulundu.

Türkiye ‘dur’ demiyor

Bazen Türk Meclisi'nin Türk dünyası adına trajik gelişmeleri görmezden gelmesini kabul edemiyorum. Doğu Türkistan'da soydaşlarımıza ağır bir zulüm var. Camilerden ibadette iken zorla adam alıyorlar. Hiç kimse çıkıp da bu Çin ne yapıyor demiyor. İnsan hakları evrenseldir. Bunlara Türkiye'nin dur demesi gerekiyor. Büyük bir Türk dünyası kuralım. Birlik olalım. Türkiye ve Azerbaycan birleşelim 110 milyonluk bir güç olalım.

AB ADAYLIĞI Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu bakıyorum. Ülkenizin daha da demokratikleşmesi ve gelişmesi bize de olumlu olarak yansıyacaktır. Belki o zaman Aliyev bütün bu baskı rejimini bitirmek zorunda kalır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!